Tanjug
Emir Kusturica

Sedmi festival ruske klasične muzike, od ove godine pod imenom Kustendorf klasik, okupiće od 10. do 12. jula u Drvengradu 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine.

Oni će se takmičiti za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije – od 13 do 17 i od 18 do 25 godina, a najbolje će izabrati žiri u kome će biti rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar. Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica, rekao je da je na konkurs stigao rekordan broj prijava, blizu 100. On je istakao da na Mećavniku nema crvenog tepiha karakterističnog za druge festivale, crvenog tepiha “za koji se gine i koji pravi roj ljudi koji žive za taj momenat.

– Njima nije stalo do toga da im film bude najbolji na svetu, već samo da bude dovoljno dobar da bi mogli u novom odelu dobre robne marke, s devojkom takođe dobre robne marke, da prošetaju tim crvenim tepihom i praktično u drugi plan stave ono što je najvažnije, a to su autori. Zato je ovo pokušaj da se akcenat stavi na autore – istakao je Kusturica.

Kusturica je posebno srećan što ima mnogo više prijava za takmičarski program.

– U muzičke škole idu darovita deca, a konačno mogu da dođu svi na festival. U svetu koji živi i guši se od rijalitija, kultura trpi gotovo završne smrtonosne udarce. Mi smo kao Don Kihot i pokušavamo da oživimo nešto što zamire i postaje fragmentni deo kulture, a ne njegova udarna igla. I naša misija je zato i značajnija. Utoliko je taj zahvat i značajniji nego što smo mislili.

Iako je Emir Kusturica, kao ambasador našeg naroda u svetu, kroz svoj rad imao priliku da Srbiju predstavi umetnicima van granica naše zemlje u najboljem svetlu, ipak smatra da je sve ostalo isto.

– Slika o Srbiji u svetu se nije promenila, jer mediji koji kreiraju javno mnjenje nemaju kulturološki karakter. Sve manje imaju ideju o tome da su kulturni poslenici – rekao nam je Emir Kusturica.

Sastajalište mladih autora

Na svečanom otvaranju festivala koncert će održati poznati ruski violinista Jurij Bašmet, druge večeri nastupiće Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna. Bašmet i Madžar će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom Kustendorf pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića. Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevačkog pevačkog društva u pratnji

Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana. Program će obuhvatiti i radionice za mlade talente koje će voditi gosti. Večernji sati su, prema rečima Kusturice, rezervisani za džez u “Prokletoj avliji”. Sedmu godinu zaredom festival podržava Gasprom njeft. U revijalnom programu biće prikazani filmovi “Tema” Gleba Panfilova i “Dobrodošli, ili bez prestupa” Elema Klimova.