EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti i Vjosa Osmani

U Prištini još nema dogovora o izboru novog predsednika privremenih institucija, iako rok ističe sutra. Ni sinoć na sednici skupštine nije bilo kvoruma pa je nastavak sednice zakazan za danas u 17 sati.

Deluje da je izbor novog predsednika bliži od novih izbora, ali vladajuća koalicija predvođena Aljbinom Kurtijem i dalje nema dve trećine glasova za izbor Vjose Osmani.

Svi poslanici iz njene bivše stranke Demokratskog saveza bili su u sali tokom glasanja u prvom krugu i obezbedili su kvorum od potrebnih 80 poslanika, ali nisu svi glasali.

Prema proceduri izbora u prva dva kruga mora da bude 80 glasova u glasačkoj kutiji. Sinoć je bilo u prvom pokušaju 78, a u drugom 79.

Nisu glasala tri poslanika Demokratskog saveza i to je bilo dovoljno da prvi krug ne uspe.

Usledilo je ubeđivanje poslanika, a među njima je i bivši premijer Avdulah Hoti koji sa Osmanijevom i Kurtijem nema dobre odnose.

Ubeđivanje i pritisak da promene stav biće nastavljeni verovatno i danas, pa je odlučeno da sednica danas kasno popodne biti nastavljena.

Vršilac dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca saopštio je da do sutra mora da započne izbor novog predsednika ili da budu raspisani novi parlamentarni izbori.

Po tom tumačenju do sutra u ponoć ističe rok za izbor novog predsednika.

Neki poznavaoci kažu da je bitno pre isteka roka pokrenuti proces izbora koji može da traje do 5. maja.

I međunarodni zvaničnici su pozvali na izbor predsednika. Dva su moguća ishoda – ili izbor predsednika ili novi izbori, a sve bi to trebalo rešiti danas i sutra.

“Hoti kriv za sve?”

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljnje Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da ukoliko predsednik Kosova ne bude izabran i ukoliko Kosovo ponovo bude izašlo na birališta, za to će biti krivi poslanici DSK Avdulah Hoti, Agim Veljiu i Driton Seljmanaj.

– Videli ste da je u sali bilo 15 poslanika DSK, od kojih je samo njih 12 učestvovalo u procesu glasanja. Ako se ne bude uspešno sprovelo glasanje, istorija će se ponoviti i Kosovo će se možda suočiti sa još jednim krugom opštih izbora zbog činjenice da bivši premijer Avdulah Hoti, bivši ministar Agim Veljiu i bivši zamenik premijera Driton Seljmanaj odbijaju da učestvuju u procesu glasanja za izbor predsednika. Njihove izjave u potpunoj su kontradikciji sa njihovim ponašanjem – rekla je Kusari-Ljilja.

Dodala je i da je jučerašnja sednica odložena za danas kako bi se obezbedili uslovi za izbor novog kosovskog predsednika.

– Sednica nije uspela, jer u prvom krugu glasanja za predsednika, nije učestvovalo 80 poslanika. Zbog tih okolnosti smo smatrali da je neophodno da se glasanje odloži, kako bismo imali uslove i mogućnosti da pređemo iz prvog kruga u sledeći krug glasanja – rekla je Kusari-Ljilja.

Kako je dodala, pojedini poslanici su pre izborne sednice tvrdili da će obezbediti kvorum, ali su se na kraju povukli i nisu učestvovali u glasanju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime