Vesti online

Ceo region se suočava sa smanjenom potražnjom i potrošnjom mesa jer zbog pandemije korona virusa nema velikih proslava, svadbi i vašara.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, ukazuje da je leto inače period kada se manje troši meso. Ipak, domaći klaničari i stočari uprkos teškoćama uspeli su da se organizuju i velikim naporima obezbede normalno snabdevanje srpskog tržišta bez nestašica.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je pandemija korona virusa ostavila velike posledice u svim granama privrede, ali da je najvažnije da je snabdevanje u državi i pored poteškoća bilo na zavidnom nivou.

Prema rečima Gorana Jankovića, uzgajivača svinja iz Srema, iako je ova godina zbog korone bila teža, proizvođači ne brinu jer kvalitetno meso kakvog ima samo u Sremu uvek nađe put do kupca. U udruženju Agroprofit, koje okuplja tovljače, navode da oni mogu klanicama mogu da ponude 3.000 junadi. Inače, kod nas se prosečno po stanovniku kod nas troši četiri kilograma junećeg mesa, a za to je dovoljno 80.000 utovljenih grla godišnje.

Izvoz u Kinu i Tursku

U prvih pet meseci ove godine izvezeno je 210 tona svinjskog mesa, vrednog oko 300.000 evra. Od toga je oko 120 tona plasirano u Kinu, a ostalo u zemlje CEFTA. U istom periodu Srbija je izvezla 2.200 tona junećeg mesa u vrednosti oko 10 miliona evra , od toga u Tursku 1.300 tona, Kinu 320 tona, Italiju 150 tona, a ostatak u države regiona.