www.unsplash.com

Kabast nameštaj, gomila prašine, registratora i kablova, rasklimane stolice su nažalost slika mnogih poslovnih prostora. Ovo do te mere loše utiče na produktivnost, te zaposleni postaju pasivni, gube elan, a prema firmi za koju rade se ne odnose s poštovanjem.

Važno je u kakvom prostoru radimo

Ako znamo da zaposleni provode najmanje osam sati na poslu, gde se takođe održavaju sastanci i prezentacije, čist i organizovan prostor je minimum podrazumevane funkcionalnosti. Kancelarija je mesto gde se razvija veliki broj ideja, obavlja razgovora, sklapa dogovora i beleže svi poslovni uspesi. Zbog toga je uređenje veoma važno, a činjenica je i da prostor mnogo govori o firmama, kompanijama, organizacijama i svim poslovnim subjektima koji imaju organizovan kancelarijski rad.

Na prvom mestu – higijena

Većina firmi koriste usluge servisa za čišćenje, međutim, u većini slučajeva, to se obavlja površno: usisavanje i džogiranje podnih površina, brisanje prašine. Da bi prostor zaista bio čist, potrebno je barem dva puta godišnje uraditi “generalku”. To znači pomeranje velikog nameštaja, dubinsko čišćenje itisona, fotelja, stolica, osvežavanje zidova.

Ne treba pominjati higijenu toaleta i delova gde se priprema kafa i doručkuje, jasno je da to treba da bude besprekorno čisto. Obavezno proverite ventilaciju, odnosno, sistem za grejanje. Nedovoljno je poznato da barem jednom godišnje treba izvršiti servis i čišćenje, jer su klime i ventilacione cevi pogodna sredina za razvoj bakterija.

Rešite se bespotrebih stvari

Nepisano je pravilo da sve što nema neku funkciju vam zapravo i ne treba. Ovo najpre važi za pomoćne stolove i police koje služe za odlaganje bespotrebnih stvari. Uvedite kulturu funkcionalnog minimalizma tako što ćete odbaciti sve suvišne elemente – napredak u rednom elanu i rezultatima biće gotovo momentalan.

Nepotrebni, stari papir odnesite na reciklažu i ubuduće svedite korišćenje štampača na minimum.Za registratore, koji narušavaju estetiku gotovo svake kancelarije, postoji rešenje, u vidu firmi koje se bave skladištenjem dokumenata.

Kancelarijske stolice za komfor i udobnost

Neizostavan deo uređenja kancelarije jeste da se izaberu kvalitetne kancelarijske stolice, za udobnost, komfor i prijatan osećaj u svakom trenutku. Bez obzira na kvadraturu poslovnog objekta, kancelarijske stolice su apsolutno neophodne. Počevši od toga da se u kancelarijama nalaze radni stolovi sa stolicom, preko toga da se bar nekoliko dodatnih mora nalaziti u prostoriji radi prijema stranaka, pa sve do izbora za čekaonicu, hodnik i druge prostorije.

Najvažnija karakteristika koju treba da imaju kancelarijske stolice jeste kvalitet, u koji se svrstava oblik, dimenzije, materijal i metodologija izrade. Oblik stolice treba da odgovara leđima i telu tokom sedenja, kao i da bude prilagodljiva u pogledu podešavanja.

Prevencija radnog stresa, umora, nelagodnosti i drugih tegoba, moguće je uz udobne kancelarijske stolice. Kada se radi o vrstama koje su raspoložive za kupovinu, ponude su veoma bogate. Tu su: kancelarijske fotelje, radne, laboratorijske i konferencijske stolice, sofe i klub garniture, kao i plastični modeli stolica.

Konkretno za kancelarije , uz radni sto zaposlenog najčešće se biraju kancelarijske fotelje, jer imaju mnogo prednosti. Karakteriše ih podešavanje naslona, točkića, visine, a mogu biti osmišljene sa ili bez držača za ruke. Sa aspekta dizajna su atraktivne i čine kancelariju modernom. Kancelarijske stolice za stranke mogu biti poput konferencijskih i kancelarijskih fotelja, a često se biraju i varijante sofe.

Kvalitet vode i vazduha

Estetika je ono što vidimo, ali važno je baviti se i bitnijim aspektima dovođenja poslovnih objekata u stanje funkcionalnosti. Dostupnost vode za piće, kao i sistema za prečišćavanje vode i svih materija uz odvode, je neophodan naročito u poslovnim prostorijama. Često se u poslovnim objektima nalaze i aparati za vodu, u hodnicima ili odvojenim kancelarijama.

Prečišćavanje vode je bitan aspekt održavanja higijenskih uslova na visokom nivou, što je posebno značajno za poslovni svet, prostorije i kancelarije.

Sa druge strane, bitno je da i vodovod bude pravilno postavljen u vidu dolaznih i odvodnih cevi, kako bi se omogućilo funkcionisanje toaleta, kuhinja i drugih prostorija u poslovnim objektima. Obično se vodovodne instalacije postavljaju tokom ugradnje, ali ukoliko je i naknadno potrebno neko unapređivanje, moguće je uvesti inovativan sistem za prečišćavanje vode.

Kretanje voda mora biti definisano, pedantno i funkcionalno. Svaka kompanija vodi računa o tretmanu vode, ili za to angažuje profesionalne firme. Tretman i sistem za prečišćavanje vode obuhvata otpadne, procesne atmosferske i sive vode. O njima je važno voditi računa sa apsekta higijene, regulisanja padavina, i sprečavanja pojava poplava, kao i neprijatnih mirisa.

Što se vazduha tiče, već smo pomenuli klimu i ventilaciju. Međutim, ako u radnom prostoru radi više od 10 ljudi, prečišćivač vazduha se podrazumeva. Na tržištu se mogu naći modeli svetski i medicinski poznatih proizvođača i na tome ne treba štedeti.

Poslovni ugled se gradi svakom sitnicom, a ne samo krupnim poduhvatima i velikim uređenjima. Nekada čak i detalji govore mnogo više o ozbiljnosti, odgovornosti i posvećenosti kompanija; no, pre nego što počnete da se bavite aspektom estetike, potrudite se da ispunite kriterijume higijene, funkcionalnosti i bezbednosti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here