Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlasti Kvebeka donele su danas odluku da do 2035. godine svi novi automobili koji se prodaju u toj drugoj po veličini kanadskoj pokrajini, moraju biti električni.

Najavljeni plan Kvebeka deo je “zelenog plana” pokrajinske vlade – investicije od 6,7 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena.

Predlog neće uticati na komercijalna ili industrijska vozila, kao ni na prodaju polovnih vozila na unutrasnje sagorevanje, prenose kanadski mediji.

Kvebek već ostvaruje 50 odsto od ukupne prodaje električnih vozila u Kanadi, ali vozni park je mali i iznosi manje od 1,5 procenata svih registrovanih vozila.

Vlada Kvebeka želi da se taj broj poveća na 30 procenata do 2030. godine, na oko 1,5 miliona registrovanih električnih vozila u provinciji.

Savezna vlada Kanade je sa svoje strane nagovestila da želi da prekine prodaju novih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2040. godine.

Potez Kvebeka sličan onome koji je već najavljen u Velikoj Britaniji (2030), Švedskoj (2030) i Kaliforniji (2035), dok je pokrajina Britanska Kolumbija na zapadnoj obali Kanade prošle godine najavila zabranu vozila na benzinski pogon počev od 2040. godine.

Vlasti Amsterdama najavile su ranije da će automobilima na benzinski i dizel pogon biti zabranjen pristup tom holandskom gradu od 2030. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here