Tanjug
Danijel Server

Zajednica srpskih opština mora da se formira što pre, na tome sad insistira Kvinta, koja izlaženjem Beogradu u susret želi da ubrza pregovore Srbije i privremenih vlasti u Prištini, tvrdi američki ekspert za Balkan Danijel Server.

Zajednice srpskih opština (ZSO) nije bilo u osnovnoj verziji nemačko-francuskog predloga, tvrdi Server u izjavi bečkom dnevniku “Standard”. Taj list navodi da je Srbija tražila da ZSO mora što pre da bude formirana i da je Kvinta izašla u susret zahtevu Beograda u drugoj verziji predloga.

Server za “Standard”, u vezi s tim navodima, govori o “sumnjivom dodatku” s jedne i “važnim nedostajućim elementima” s druge strane.

On kaže i da predlog predviđa da Zajednicu direktno finansira Srbija.

– Sigurno je da bi Beograd mogao da koristi Zajednicu da vrši kontrolu, ali Beograd već kontroliše i finansira većinske srpske opštine preko Srpske liste – rekao je Server.

Kritikuje to što u predlogu, kako kaže, nije ukazano na ustav Kosova kao polaznu osnovu, budući da je Ustavni sud proglasio planirane principe suprotnim ustavu.

Tvrdi i da u predlogu nema govora o pet članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo.

Austrijski ekspert za ustavno pravo i Balkan iz Graca Jozef Marko kaže da je sporazum o Zajednici srpskih opština iz 2013. godine, prema Ustavnom sudu Kosova, deo kosovskog pravnog sistema i da, kao takav, mora biti primenjen.

U izjavi za bečki dnevnik “Standard”, Marko podseća da je Opšte principe za sprovođenje sporazuma iz 2013. godine Ustavni sud Kosova preispitao i da, kao takvi “nisu pravni akt”.

– Kao rezultat, Ustavni sud je došao do zaključka da je nekoliko tačaka Opštih principa u suprotnosti sa Ustavom i da mogu biti primenjene samo izmenom Ustava, a ne samo vladinom uredbom”, dodao je Marko.

Zato je sada, kaže, nejasno kako bi trebalo da se osnuje ZSO, odnosno postoji pitanje njenog Statuta.

– Srbija želi da ZSO bude osnovana u skladu s javnim pravom, a Vlada Kosova želi asocijaciju ustanovljenu po privatnom pravu. Zajednica srpskih opština može da bude uspostavljena samo na osnovama javnog prava, uz poštovanje relevatnih tačaka Ustava – rekao je Marko.

Bečki “Standard” navodi da nacrt Statuta ZSO Fondacije Fridrih Ebert predviđa da se ZSO osnuje u skladu s javnim pravom, konkretno na vladinoj uredbi proistekloj iz Zakona kojim je ratifikovan osnovni sporazum iz 2013. godine.

Pad podrške u slučaju odbijanja

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina. On je naglasio da ukoliko jedna od strana ne prihvati plan da će međunarodna zajednica reagovati na odgovarajući način i da će podržati jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani.

– Video sam neke tekstove koji su prezentovani u medijima, koji su izmišljeni od određenih ljudi. Bilo je promena jer sam posle prvog izlaganja predloga posetio i Prištinu i Beograd. Razgovarali smo i tražili komentare, zatim smo pokušali da ih ugradimo u predlog. Vrlo jasno smo rekli da suština predloga ne može da se menja jer je suština sačinjena s najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije. Svi prethodno potpisani sporazumi, uključujući i formiranje ZSO, moraju da se sprovedu – naveo je Lajčak.