Z. Raš

Povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, Fondacija “Mir Božiji” organizovala je međunarodni kviz pod nazivom “Nemanjići”, a finalno veče prvog po redu takmičenja ovog tipa održano je u Narodnoj biblioteci Srbije, u prisustvu počasnih zvanica, među kojima su bili Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Miodrag Linta i vikar patrijarha Irineja, episkop remezijanski Stefan.

Učenici Osnovne škole “Velizar Stanković Korčagin” iz Kruševca i “Petar II Petrović-Njegoš” iz Bileće naoružani znanjem iz zadate oblasti borili su se za prvo mesto.

Takmičenja poput ovog, doprinose boljem poznavanju srpske istorije, tradicije i kulture. Pravo da odgovore na 657 pitanja o životu, radu i vladavini Nemanjića, imale su tokom celokupnog ciklusa kviza ekipe iz više od tri stotine škola iz Srbije, Republike Srpske, regiona, srpskog rasejanja iz Evrope, Amerike, Australije, Kanade, Azije i Afrike.

Pobednički tim iz OŠ “Velizar Stanković Korčagin” iz Kruševca: Sara Pavlović (13), Anastasija Đokić (13) i Trifun Djordjević (13)

Projekat kviz takmičenje „Nemanjići” je najmasovnija manifestacija vaspitno-edukativnog karaktera povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Najuspešnije ekipe, njihove nastavnike i druga odgovorna lica dočekala su priznanja, medalje i vredne nagrade a uručio ih je Zdravko Močević u ime organizacionog odbora.

– Naučili smo njihovu istoriju i do detalja smo znali šta su svakodnevno radili, koje teritorije su osvajali, granice zemalja koje su tada postojale. Trebalo nam je oko dva meseca da se pripremimo. Krenuli smo sa pripremama od druge polovine novembra, i učili sve do januara. Najteže mi je bilo da naučim međusobne sukobe između braća, to definitivno. Znamo da ćemo imati zahvljajući učešću u ovom kvizu imati prijateljstva i van granica Srbije – rekao je Trifun Đorđević, ponosni član pobedničkog tima.

Njegova drugarica Anastasija Đokić, koja se tokom cele večeri isticala brzim odgovorima, navela je da je godinu dana mlađa od ostalih, tako da joj je sve bili novo, jer to gradivo još nije učila u školi.

– Pitanja koja sam najteže savladala su – zadužbine. Ko je koju crkvu sagradio. To mi je bilo malo teže, a sve ostalo i nije toliko bilo zahtevno – istakla je Anastasija.

Članovi drugoplasirane ekipe takođe su naglasili kako su mnogo naučili o srpskoj srednjovekovnoj kraljevskoj dinastiji Nemanjića.

– Stekli smo nova prijateljstva u ekipama koje su se takmičile protiv nas. Mi to ne smatramo takmičarskim duhom već prijateljskim. Najteže mi je bilo da naučim datume važnij događaja, takođe i oblasti koje su kraljevi ili carevi osvajali. Svima onima koji bi kao i mi želeli da se takmiče sledeće godine, bez obzira koja će biti tema, preporučio bih da se prijave jer će sigurno biti zanimljivo. Veoma je zabavno, upoznaće nove prijatelje – izjavio je Pavle Mihić, član drugoplasiranog tima.

Drugoplasirani tim iz OŠ “Petar II Petrović-Njegoš” iz Bileće: Pavle Mihić (12), Dragana Vujović (14) i Ana Medan (13)

Pavlova drugarica Dragana Vujović dodala je da joj je bilo jako zanimljivo da proširi svoje znanje o Nemanjićima.

– Dosta podataka o Nemanjićima do ovog takmičenja nismo znali. Bez obzira na to što je bilo oko 650 pitanja, mi smo to shvatili kao zabavu, i složila bih se sa svojim drugom iz tima da nam je nadragocenije što smo upoznali nove prijatelje – rekla je Dragana.

1 COMMENT

  1. Време је да учимо децу о Србима пре Немањића и автокефальные Српске Цркве.
    Срби су постајали, као јак војни фактор, по целој Европи пре Исуса Христа и Вуковог “књижевног” језика.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here