Vesti

Kris Mins je u utorak položio zakletvu i zvanično postao 47. premijer u istoriji Novog Južnog Velsa.

Međutim, iako je zvanično stupio na dužnost, lider Laburističke stranke NSW još ne zna da li će njegova partija imati parlamentarnu većinu, pošto se tokom prebrojavanja glasova ispostavilo da ALP još nije obezbedio 47 neophodnih poslanika u Donjem domu, kako su u prvi mah objavili mnogi mediji na osnovu prvih projekcija.

Naime, pošto je u utorak obrađeno nešto više od dve trećine glasova, ispostavilo se da liberali imaju 45 sigurnih sedišta, a da će do samog kraja biti neizvesno da li će uspeti da “namaknu“ još dva, jer u nekim izbornim jedinicama gde se očekivala njihova pobeda sada zaostaju za predstavnicima liberalno-nacionalne koalicije i nezavisnim kandidatima.

Dakle, manjinska vlada sve više deluje kao realnost, ali ni to nije predstavljalo prepreku da Mins položi zakletvu, pošto je u ponedeljak uveče zvanično dobio potpisanu podršku trojice nezavisnih kanidata.

Poslanici za Sidnej, Voga Voga i Lejk Mekvori, Aleks Grinič, Džo Mekgir i Greg Pajper, kontaktirali su Minsa i potvrdili da će mu pružiti neophodnu podršku u izglasavanju vlade, ukoliko ALP ne osvoji potrebnih 47 poslaničkih mesta.

– Po svemu sudeći, postoji dilema oko dva ili tri sedišta, ali mi se nadamo da ćemo ipak imati većinu – rekao je Kris Mins i zahvalio se trojici nezavisnih kandidata koji su mu pružili zvaničnu podršku.

– Razgovarali smo s Aleksom, Džoom i Gregom u poslednja 24 sata i zahvalni smo na podršci koja nam omogućava da pređemo na posao i da možemo što pre da dobijemo brifinge iz ključnih ministarstava, kako bismo znali tačno šta se dešava u kom portfelju – dodao je novi premijer NSW.

Za sada su zakletve položili samo Mins i sedmoro članova njegovog kabineta.

– Ovo je istorijski trenutak, imamo promenu vlade u državi – istakla je guvernerka Novog Južnog Velsa Margaret Bizli, pred kojom su novi premijer i deo ministara položili zakletvu.

Mins se takođe zahvalio svom prethodniku Dominiku Peroteu, s kojim se sastao samo dva dana posle izbora.

– Bio bih lud kada ne bih prihvatio njegove savete u vezi sa procesima i procedurama na osnovu kojih funkcionišu vlada i birokratija, kako se radi posao. Dominik je bio veoma ljubazan i pristao na izuzetno dug sastanak posle manje od 48 sati posle izbornog poraza – istakao je Kris Mins.

Na konačne rezultate čekaće se verovatno još dve nedelje, pošto je 6. april označen kao poslednji dan za prijem glasačkih listića poslatih putem pošte.

Privremeni kabinet

Ministri koji su u utorak položili zakletvu smatraće se privremenom vladom sve do konstitutivnog zasedanja novog saziva Parlamenta Novog Južnog Velsa.

Iz tog razloga će svako od njih sedmoro do daljeg voditi brigu o nekoliko ministarskih resora.

Izabrani su zamenica premijera i ministarka obrazovanja Pru Kar, zatim Peni Šarp (ministarka zaštite životne sredine), Džon Grem (ministar za puteve, umetnost i muziku), Danijel Muki (državni blagajnik), Rajan Park (ministar zdravlja), Džo Hejlen (ministar saobraćaja) i Majkl Dejli koji će obavljati funkciju državnog pravobranioca.

Poseta bolnici u Liverpulu

Odmah pošto je stupio na dužnost, novi premijer NSW posetio je bolnicu u Liverpulu.

On i novi ministar zdravlja Rajan Park najavili su formiranje “radne grupe za hiruršku negu“, koja će imati zadatak da smanji pritisak na hirurške intervencije koje nisu hitne.

– Moramo ​​posebno da se osvrnemo na listu čekanja za elektivne operacije, na kojoj trenutno ima preko 100.000 ljudi. Među njima je i 17.000 onih koji na zahvat čekaju duže nego što je klinički preporučeno u Novom Južnom Velsu – rekao je Mins.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here