Vesti
Danijel Endrjuz sa saradnicima

Premijer Viktorije Danijel Endrjuz mogao bi da i u narednom sazivu Parlamenta ima istu većinu, kao i tokom prethodne četiri godine.

Prebrojavanjem preferencijalnih glasova, Laburistička stranka je dobila i 53. poslaničko mesto u Donjem domu, a pošto ishod glasanja nije poznat u još tri izborne jedinice.

Zato se lako može dogoditi da Endrjuzova vlada ima podršku 55 poslanika, baš kao što je bio slučaj u prethodnom mandatu.

Izborna komisija Viktorije počela je u utorak raspodelu preferencijalnih glasova, kojom će biti određeni pobednici izbora u onim sedištima u kojima nijedan kandidat nije dobio potreban procenat na osnovu primarnih glasova.

Najbrže su prebrojani glasovi u izbornoj jedinici Nortkot, gde je dosadašnja laburistička poslanica Ket Teofanus pobedila kandidata zelenih Kempbela Goma za samo 184 glasa.

Laburisti su na dobrom putu da dobiju izbore i u sedištima Preston i Bas, dok u novoformiranoj izbornoj jedinici Pekenam zaostaju za stotinak glasova za Liberalima.

Ukoliko osvoje Preston i Bas, praktično će “odbraniti“ isti broj poslaničkih mesta sa prethodnih izbora, dok će razliku u Parlamentu predstavljati činjenica da neće biti nezavisnih poslanika.

Naime, očekuje se da će viktorijanski Donji dom formirati samo tri političke opcije: nadmoćni laburisti, nemoćna koalicija liberala i nacionalista, kao i uvek prisutna Stranka zelenih.

Od troje nezavisnih poslanika u Parlamentu verovatno neće ostati niko, s obzirom na to da su sva tri sedišta već sa sigiurnošću izgubili, a u Prestonu teško da će Gaetano Greko uspeti da nadmaši laburističkog kandidata Nejtana Laberta, iako mu je u odnosu na prethodne izbore do sada već preuzeo 19 odsto glasova.

Ovakvi rezultati izbora u potpunoj su suprotnosti sa očekivanjem mnogih političkih analitičara.

Posle svega kroz šta su tokom dve godine pandemije prošli građani Viktorije, a naročito Melburna, vladalo je mišljenje da će laburisti zbog svoje politike strogih restrikcija izgubiti mnoge izborne jedinice koje su držali u protekle četiri godine.

Zaista, izgubili su nekoliko sedišta, ali su zato dobili skoro isto toliko novih…

Danijel Endrjuz je takođe bez poteškoća “odbranio“ izbornu jedinicu Malgrejv na jugoistoku Melburna. Premijer Viktorije je posle prebrojavanja preferenci dobio čak 60,2 odsto glasova i ubedljivo pobedio liberala Majkla Pjastrina.

Dakle, i pored svega što se dešavalo za vreme kovida, u Viktoriji smo svedoci još jednog “Denslajda“.

Bez većine u Gornjem domu

Laburisti su ubedljivo osvojili Donji dom, ali u Gornjem domu Parlamenta Viktorije neće imati većinu.

Prema trenutnim projekcijama, vladajućoj stranci će pripasti 15 sedišta, što znači da će za izglasavanje zakona uvek morati da imaju podršku bar šest krosbenčera.

Kako sada stvari stoje, u Gornji dom će ući dovoljan broj levičarskih stranaka i kandidata, za koje se smatra da će u najvišem zakonodavnom telu podržavati laburiste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here