Labus: Novi guverner da očuva nezavisnost NBS

0

Miroljub Labus
 

Labus je, gostujući na Televiziji B92, kazao da je guverner u ostavci Radovan Jelašić obezbedio nezavisnost NBS i stabilnost finansijskog sistema, ali da je u njegovom radu sporna politika kamatnih stopa i kursa dinara, što, kako je rekao, njegov naslednik treba da preispita i tek onda donosi odluke.

 

Kada je u pitanju privatizacija kompanije "Telekom Srbija", Labus je rekao da je dobro vreme za njegovu prodaju, jer ta kompanija ima dobre prilive, što će uticati da joj vrednost bude visoka.

 

On je kazao da u tom procesu postoji objektivan problem što je jedan od zainteresovanih kupaca "Dojče telekom" već jednom nogom u "Telekomu Srbije", preko svoje grčke podružnice "Ote", koja ima 20 odsto akcija, i izrazio nadu da će rezultati pregovora u tom procesu biti drugačiji nego što je bio slučaj sa NIS-om, gde je cena bila "očajna".

 

Labus je dodao da je dobro što će država novac od prodaje "Telekom Srbija" uložiti u infrastrukturu, iako, kako je rekao, nije siguran koliko će brzo to biti realizovano.

Labus je rekao i da Srbija treba da pređe na evro, da bi NBS i druge banke time izgubile deo prihoda, ali da bi transakcioni troškovi privrednih subjekata bili niži, a integracije na evropsko tržište brže.

 

"To je i političko i ekonomsko pitanje, ali ovog momenta nema spremnosti da se napravi taj radikalni potez. Mislim da bi bilo dobro da se to uradi iz političkih razloga kako bi proces evropskih integracija bio ubrzan", kazao je Labus.

 

Povodom najavljenog osnivanja Unije regionalnih i lokalnih stranaka, čiji će stožer biti G17 plus, nekadašnji lider te stranke je ocenio da time G17 plus prestaje da postoji.

 

 "To ne znači da ova nova partija neće opstati u političkom životu, ali ono što smo mi osnovali, to više neće postojati i žao mi je što je tako", kazao je Labus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here