EPA/Andrej Čukić
Miroslav Lajčak

Na obnovljenim pregovorima sa predstavnicima Beograda, prištinski zvaničnici pokušali su da dobiju nešto što im ne pripada i to im nije pošlo za rukom. Ali, evropski posrednik Miroslav Lajčak sprema „dokument“ zbog kojeg bi nam, ukoliko ga ne potpišemo, ponovo zapretili sankcijama, kaže Milovan Drecun.

Narodni poslanik i bivši predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju objasnio je za Sputnjik koliko je težak i mučan proces pregovaranja sa prištinskim zvaničnicima.

– Kada su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i takozvani premijer Kosova Avdulah Hoti, albanski predstavnik je u jednom trenutku pokušao da nam proda priču o ratnoj odšteti sve dok mu Vučić nije žestoko odbrusio. Nakon toga, Hoti se žalio Miroslavu Lajčaku da mu Vučić preti ali je ostalo to da nema govora da ćemo nastaviti razgovore o ratnoj odšteti – ilustruje Drecun.

Albanci isključivo žele da se razgovara o tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova ili o nekim elementima koji bi, prema Drecunovom mišljenju, mogli da se protumače bar kao posredno priznanje.

Kada se razgovaralo o nestalima, dodaje on, oni su tražili otvaranje policijskih i vojnih arhiva, naša strana je bila spremna na to ali smo tražili reciprocitet. Ali, oni negiraju da imaju arhivu OVK.

– Tek kada je Marko Đurić, u ekspertskim razgovorima, stavio brojna dokumenta sa dokazima na sto, Skender Hiseni je priznao da arhiv zaista postoji ali se već posle pola sata predomislio i opet počeo da negira – kaže Drecun.

Sankcije ako Beograd ne prihvati Lajčakov „dokument“?

Zanimljivo je, smatra on, i Lajčakovo ponašanje na kojeg se u ovim pregovorima najviše oslanja Berlin – on želi da kosovski problem reši ako je moguće do januara. Ubrzava tako što, na primer, uzme pitanje raseljenih i onda na jedan papir napiše pet, šest rečenica u kojima samo konstatuje da bi o tom pitanju strane trebalo nešto da urade bez ikakve obavezujuće odredbe za Prištinu.

– Mislim da on želi da se postigne niz dogovora o ekonomskoj saradnji, slobodnom protoku ljudi i kapitala, raseljenima i nestalima. Nakon toga, on bi da doda po neku rečenicu i da definiše sve na jednom papiru kao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa. Takav „dokument“  bi bacio na sto uz reči da će nam uslediti sankcije ako ga ne prihvatimo -predviđa Drecun.

Vratiti ceo proces u Ujedinjene nacije

Dugogodišnji diplomata, savetnik delegacije u Rambujeu i ambasador Branko Branković kaže da prištinska strana želi da stvori što više tenzija do 7. septembra kako bi privukli pažnju zapadnih zemalja, a pre svih Sjedinjenih država. Mišljenja je da Evropska unija Srbiji nimalo ne pomaže od kada je preuzela pregovore i da je Lajčak postavljen da uradi određeni posao. On smatra da Srbija treba intenzivno da razmišlja na koji način pregovarački proces iz Brisela da približi UN.

Drecun smatra da EU neće prihvatiti mogućnost da se odrekne posredničke uloge, a mi bismo onda kao strana koja opstruiše pregovore mogli da budemo optuženi za eventualni neuspeh razgovora i ponovo  suočeni sa sankcijama.

– Nešto što nije realno, ne treba da pokušavamo da radimo – rekao je on.

Ko je za, a ko protiv razgraničenja?

Kada se govori o eventualnim modelima rešavanja kosovskog pitanja, Nemcima, kaže Drecun, nikako ne odgovara razgraničenje, jer smatraju bi to bila podela između Albanije i Srbije, što bi dovelo do stvaranja velike Albanije koja bi bila pod dominacijom SAD i Turske. On nastavlja da bi razgraničenje bio poraz Angele Merkel koja je lično potpisala priznanje Kosova u ovim takozvanim granicama, a treća stvar jeste da se Nemci pribojavaju da bi  pitanje podele Kosova bilo uvučeno u geopolitičko sučeljavanje Rusije i SAD.  Nemci strahuju i da bi posle eventualnog rešavanja albanskog nacionalnog pitanja bilo teško odbiti zahtev  da se reši i srpsko nacionalno pitanje.

Iskoristiti presedan iz 1945. godine

Branković smatra da oni koji su nas bombardovali sada moraju da nađu izlaz kako to da opravdaju ali da Srbija pred njih treba da izađe sa predlogom o sveobuhvatnom rešenju koje neće podrazumevati priznanje kosovske nezavisnosti.

– Uzmimo na primer 1945. godinu kada su formirane UN, tada je Sovjetski Savez imao tri stolice u toj organizaciji – Belorusiju, Ukrajinu i Rusiju. Zašto mi ne bismo mogli da idemo sledećim putem – da Kosovo ostaje da je u Srbiji ali da Kosovo i Metohija po presedanu iz 1945. dobije stolicu u UN. Unutar KiM bi trebalo napraviti dva kantona pa bi se u UN na svake četiri godine smenjivali albanski i srpski ambasador – predlaže Branković.

Na taj način, objašnjava Branković,  Kosmet ostaje deo Srbije, a sve velike sile bi bile zadovoljne, jer je Kosovo dobilo tu stolicu u UN-u.

7 COMMENTS

  1. Zasto se sa siptarima pravi sporazum, kada se zna da od toga nema nista. Zasto se ne pregovara sa Amerikancima i od njih ne trazi garant za sprovodjenje mera. Neka se oni guraju sa siptarima.

  2. SRBIJA I SRBI O SOPSTVENOJ ZEMLJI PREGOVARA SA MENTORIMA SIPTARSKIH KRIMINALCA BANDITA SA PROKLETIJE ALBANIJE I GLAVNO PITANJE SRBIJA I SRBI POSTAVITI AMERIMA A I ZAPADNIM MENTORIMA A I TOM LAKARJCAKU DA LI SU OVI ALBANSKI SIPTARI IMALI SVOJU ALBANIJU

  3. Okvirni plan treba da naprave Srbija I Albanija.Osnovno u njemu Mora biti sadrzano a to je razmena teritorija deo Kosova za deo Albanije uz Crnogorsku granicu, po principu metar za metar da izlaskom na Jadranso more.Sve ostalo je naglabanje I prazna prica.

  4. SRBIJA PREGOVORA SA SILAMA KOJI SU BACILI BOMBE 1999 GODINE NA SRBIJU LAZIMA SA MENTORIMA ALBANSKIH SIPTARSKIH KRIMINALCA LAZOVA, MENTORI ZNAJU DA SU IH ALBANSKI KRIMINALCI LAGALI I DANAS LAZU I DALJE CE ALBANSKI SIPTARI IZMISLJATI SVE DOK NE DODJE DO SUKOBA IZMEDJU SRBA I ALBANSKIH SIPTARA KO STO SU IZMISLJALI 1999 GODINE I DOVELI OKUPACIONE SNAGE U SRPSKU ZEMLJU I NJIHOVI ZAPADNI MENTORI ZNAJU ZIVA ISTINA

  5. BACITI ALBANSKIM SIPTARIMA NA STO PONUDU DA SU ALBANSKI SIPTARI DA ONI IMAJU SVOJU ALBANIJU I DA U SRBIJI U SRPSKOJ ZEMLJI NIKAKO POVECATI I STVARANJE DRUGE ALBANSKE DRZAVE

  6. Prošlo je vreme sankcija, što će reći, bez ucena.
    Kada će shvatiti, da kod Srba kazneni merama, ne mogu ništa postići.

  7. G.LAIČEK JE SAMO POŠTAR KOJI DELI POŠTU A BITNO JE KO ŠALJE DA SE I ODGOVOR DOSLEDAN POŠALJE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here