EPA/Andrej Čukić
Miroslav Lajčak

Analitičari na Kosovu ocenjuju da će Miroslav Lajčak, za kojeg se očekuje da bude imenovan za posrednika EU za dijalog Srbije i Kosova ostati u senci američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela, prenosi RTK.

Iako imenovanje Lajčaka kao predstavnika EU za dijalog još nije zvanično objavljeno, istraživačica Kosovskog demokratskog instituta Jeta Krasnići istakla je da bi sa njim EU trebalo da ima jedinstven pristup Kosovu.

Krasnići je naglasila da je potrebna veća garancija i posvećenost EU Kosovu, a ne samo olakšavanje dijaloga između Kosova i Srbije, već i zaključivanje eventualnog sporazuma.

– Tačno je da je Lajčak sarađivao sa Kosovom i zahvaljujući njemu uspeli smo da imamo odnose i sa Slovačkom, iako je to država koja ne priznaje Kosovo. Ali, još uvek postoji zabrinutost da Lajčak dolazi kao predstavnik države koja ne priznaje Kosovo, kao što je i Borel… Ono što nam treba od Lajčaka ili od bilo koga ko bude imenovan za specijalnog izaslanika za Kosovo, jeste da ima posvećenost i podršku EU. Deblokiranjem od strane pet država koje ne priznaju Kosovo bi omogućilo Kosovu evropsku perspektivu. To nam je potrebno od posebnog izaslanika – poručila je Krasnići.

Politički analitičar Faton Abdulahu istakao je da iako može postojati sumnja oko Lajčaka, ona će se relativizovati, ako postoji potpuno jedinstvo u stavovima Kosova.

– Ako smo jedinstveni u onome što želimo bićemo spremni i da odbijemo nešto neprivatljivo. Onda ko god bude predstavnik EU, biće onaj koji uzima u obzir stav Kosova … Dobra stvar bi bila da Lajčak kao predstavnik EU i Grenel kao američki predstavnik budu jedinstveni u pristupu i njihovim zahtevima. Ako ne budu jedinstveni, to će biti problematično – ukazao je Abdulahu.

Takođe, naglasio je potrebu za jedinstvom Vašingtona i Brisela u dijalogu između Kosova i Srbije.

– Do sada smo shvatili da će se neslaganje i nedostatak koordinacije između Vašingtona i Brisela osveti nama – poručio je Abdulahu.

Prema njegovim rečima, u formi specijalnog izaslanika Evropske unije za vođenje dijaloga o Kosovu, Miroslav Lajčak će očekivano ostati u senci specijalnog izaslanika američkog predsednika DonaldaTrampa za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela.

– Nesumnjivo je da će Grenelova uloga biti presudna u procesu dijaloga sa Srbijom. Tim pre što se može reći da iz Vašingtona postoji jedinstven glas. Pragmatičan i neposredan pristup. Ne može se reći isto i za Brisel – istakao je Abdulahu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here