Lajčak: Pazite koga puštate da živi u vašoj zemlji

0

Fonet/Z. M.
Miroslav Lajčak upozorava da je multikulturalizam propao, a da razlozi ekstremizma nisu samo verski
 

– Ako postoje zajednice koje osećaju da su socijalno i ekonomski na margini društva i rezultat je to da se radikalizuju, tu je onda nešto loše. Treba paziti koga puštate da živi na vašoj teritoriji – kazao je Lajčak slovačkom radiju.

Slovački ministar naglasio je da ne smatra da postoji nekakav radikalni islam, već da samo postoje fanatici koji islam zloupotrebljavaju i podsetio da se najveći broj tih napada odigrava u muslimanskim zemljama.

– Izbegavajmo krupne reči. Odjednom su izronili brojni stručnjaci za islam. Ne želim da na to gledam kao na civilizacijski rat, na rat religija. Koreni su pre ekonomski i socijalni i frustracija pojedinaca koja iz toga proističe tako da se njima može lako manipulisati – kazao je Lajčak.

Iako je šef slovačke diplomatije izjavio da je projekt multikulturnog društva bio naivan, kao i imigraciona politika pojedinih zemalja i da je pretrpeo krah, upozorio je da bi bilo kontraproduktivno sada uvoditi neke restrikcije za koje se ne zna kuda bi vodile.

– Slovačka ne spada u zemlje koje bi bile ugrožene terorizmom takvog tipa. Tu je mala i nemilitantna islamska zajednica i na nas se ne gleda kao na simbol Zapada. Naglasak treba staviti na prevenciju i praćenje – rekao je Lajčak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here