Tanjug
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas da je pitanje zašto još uvek ne postoji Zajednica srpskih opština više pitanje za privremene prištinske institucije i da ne vidi razlog da se ne krene dalje, posebno nakon predstavljanja evropskog nacrta statuta.

On je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da je statut sačinjen veoma pažljivo, u razrađenom i dugotrajnom procesu, uz podršku i pomoć Nemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i uz doprinos nezavisnih međunarodnih pravnih stručnjaka i mišljenje stručnjaka iz Saveta Evrope.

– Uveren sam da evropski nacrt statuta u potpunosti poštuje pravni poredak Kosova. Takođe smo u najvećoj mogućoj meri uzeli u obzir crvene linije obe strane. To je evropski način za rešavanje osetljivog pitanja manjinskih prava i zaštite i odražava najbolju evropsku praksu. Zato bih tvrdio da ono što funkcioniše za države članice EU i Savet Evrope – dve međunarodne organizacije kojima Kosovo želi da se pridruži, svakako treba da bude prihvatljivo i za Vladu Kosova – rekao je Lajčak.

On je pojasnio da procedura predviđena sporazumima iz 2013. i 2015. godine sadrži dve “bezbednosne provere” u pogledu ustavnosti statuta ZSO, odnosno da će nakon usaglašavanja u okviru dijaloga, gde se prvo izjašnjava vlada privremenih institucija, Statut biti upućen na razmatranje takozvanom Ustavnom sudu u Prištini, što znači da i taj sud ima reč.

– Zato Vas pitam – šta može da pođe po zlu? Kako bi ZSO mogla da bude štetna ili opasna po Kosovo ako Ustavni sud ima konačnu reč o Statutu? Takođe, uveren sam da će na kraju ZSO biti uspostavljena jer je Kosovo dužno da to učini po međunarodnom pravu. Vlada ne može zauvek da izbegava ispunjenje ove obaveze. To je obaveza koju je tadašnja vlada dobrovoljno preuzela 2013. Briselski sporazum iz 2013. takođe je ratifikovala Skupština Kosova dvotrećinskom većinom – rekao je Lajčak.

Dodao je i da međunarodna zajednica takođe vidi neuspostavljanje ZSO kao pitanje vladavine prava i da je reagovala u skladu sa tim, u kontekstu zahteva za članstvo Prištine u Savetu Evrope.

– Pitanje ZSO je veće od ‘jednostavne’ obaveze iz dijaloga. On odražava pristup vlade zaštiti ljudskih prava, pravima nevećinskih zajednica i vladavini prava – ocenio je Lajčak.

Na pitanje zašto na pregovorima u Briselu nije bilo dogovora o uredbi tzv. CBK i dinaru između delegacija Beograda i Prištine i šta misli šta bi bilo rešenje za dinar na Kosovu, Lajčak je rekao da je Brisel upozoravao na posledice koje uredba može da ima na svakodnevni život Srba na KiM i drugih zajednica.

– U tom procesu smo takođe predstavili privremeni kompromisni predlog koji je u najvećoj mogućoj meri uskladio stavove strana. Međutim, strane nisu mogle da se saglase oko nekoliko njegovih elemenata. Kao deo našeg predloga, predložili smo stvaranje privremenog novog tela ili preduzeća koje bi se bavilo distribucijom finansijske podrške najugroženijima. Nažalost, nije bilo moguće pronaći zajednički jezik o tome šta bi ovom novom preduzeću bilo dozvoljeno da radi a šta ne, ko bi mogao da ga koristi i kako bismo mogli da upravljamo finansijskom pomoći iz Srbije prema institucijama na KiM koje podržava Srbija – rekao je Lajčak.

Dodao je da je cilj privremenog rešenja bio da se Srbima na KiM i drugim zajednicama koje ispunjavaju uslove, kao i institucijama koje finansira Beograd, kao što su škole i bolnice, omogući da dobiju sredstva od Srbije, dok se ne pronađe trajno rešenje.

– Spremni smo da sazovemo još jedan sastanak na ovu temu čim strane pokažu spremnost da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje. Nažalost, u ovom trenutku to nije slučaj, što na kraju šteti ljudima na Kosovu. Izrazili smo zabrinutost zbog zatvaranja i konfiskacije kancelarija srpske Poštanske štedionice na severu Kosova bez prethodne najave ili koordinacije i to samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka u dijaloga na ovu temu. Akcija je u tom trenutku bila nepotrebna i može se kategorisati kao eskalirajuća – rekao je on.

Lajčak je dodao i da su ga zamolili da ostane još malo u tom poslu, tako da on nastavlja sa radom.

Kako je rekao cilj njegove ovonedeljne posete Prištini i Beogradu jeste razgovor o narednim koracima i programu rada za naredni period, sa fokusom na deblokadi primene Sporazuma o putu ka normalizaciji.

– Uveren sam da će Sporazum na kraju biti primenjen – zaključio je on.

5 COMMENTS

 1. Dijalog pod hitno vratiti u UN ne moze EU i SAD voditi navodno dijalog kada su pristrasni i na strani pristine nametanjem mnogih resenja u korist pristine i primoravanjem Srbije da mora sve prihvatiti Evropa i Amerika su na strani otetog kosova a znamo ko je to kosovo oteo, znaci ove dvije ucesnice otimanja kosova ne postuju suverenitet drzave Srbije ni rezolucije 1244 UN nemaju pravnu osnovu da vode dijalog izmedju Srbije i njene pokrajine kosova i metohije dijalog vratiti u UN

 2. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

 3. U dialog pripojiti i Vojvodinu Sanđak Preševo Medveđe i Bujanovac da i oni dobiju kopju ZSO u istim principima to bi več bilo puno realnije i za te narode koji žive pod diktaturom Beograda..!! Sasvim potpuno isto ko Srbi pod diktaturom Prištine.Cvrrcc.

  • Kosovo je Srbija, okupirano je od strane NATO pakta, a diktaturu nad nealbanskim stanovništvom sprovodi Albanac – saradnik okupatora. Srbija je slobodna zemlja i svi ljudi imaju ista prava – još od Sretenjskog Ustava !!! Bilo kakvo poredjenje je besmisleno.

 4. ЕУ НИЈЕ ПОВЈЕРЊИВА
  САМО ПРАЗНЕ ПРИЧЕ
  И СКИДАЊЕ ОДГОВОРНОСТИ СА СЕБЕ
  ОЧИГЛЕДНО
  Р1244УН
  ПРЕГОВОРЕ ПРЕКИНУТИ
  И ВРАТИТИ ИХ НАЗАД У УН

  🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here