Tanjug
Miroslav Lajčak

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da je teško očekivati bilo kakav pomak u dijalogu Beograda i Prištine, uz ocenu da specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku ne ostaje ništa više nego da “simulira postojanje političkog dijaloga”.

– U odsustvu neke značajnije političke inicijative na navišim nivoima u Evropskoj uniji i SAD, gospodinu Lajčaku ne ostaje ništa više nego da simulira postojanje političkog dijaloga – rekao je Veber za “Kosovo onlajn”.

On je dodao i da Lajčak “ne bi ni bio izabran na sadašnju funkciju” da je svojevremeno postojala inicijativa i politička volja na najvišim nivoima u EU i SAD kada je u pitanju dijalog.

Nemački kancelar Olaf Šolc, u sredu, na sastanke u Berlinu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem pozvao je Lajčaka, saopšteno je iz Šolcovog kabineta.

– Teško je očekivati ikakav pomak. Preko potrebno je suštinsko resetovanje pregovora. Postojala je šansa prošle godine, odnosno posle dolaska na vlasti predsednika Bajdena u SAD, a pre odlaska sa vlasti nemačke kancelarke Merkel za tako nešto, ali nije bila iskorišćena. A sad, ove godine, kad imamo novu nemačku vladu koja je proglasila Zapadni Balkan kao prioritet, sve je dominirano ruskom agresijom, odnosno invazijom u Ukrajini – dodao je on.

Veber je podsetio da je nemačka vlada početkom godina bila najavila određenu vodeću ulogu u politici EU prema regionu.

Ipak, kako dodaje, u ovom trenutku teško je proceniti da li će Berlin u dogledno vreme skupiti dovoljno snage i odlučnosti da pokrene inicijativu za oživljavanje dijaloga, i da li će SAD imati dovoljno kapaciteta da se sa fokusa na Ukrajinu pridruži takvoj jednoj inicijativi.

On je ocenio da dokle god odnosi na relaciji Beograd-Priština, ali i na Kosovu i Metohiji ne budu trajno rešeni, “dizanje tenzija Beograda i Prištine će, nažalost, ostati deo političke svakodnevnice”.

Veber kaže da očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić “biti stavljen pred izbor: da se Srbija ili pridruži EU sankcijama Rusiji, ili da EU suspenduje pretpristupni proces”.

– Možda će uspeti da još par meseci odugovlači tu odluku dok traje proces utvrđvanja izbornih rezultata i izbor nove vlade, ali na kraju neće uspeti izbeći da se pozicionira – poručio je Veber.

Nemogućnost Srba da glasaju na KiM zbog odluke Kurtija, Veber ocenjuje kao posledicu potpunog zaglavljivanja političkog dijaloga, koji je, kako je rekao, “išao od dugogodišnje krize do paralize”.

– Režim u Prištini nastoji da afirimiše suverenitet Kosova i borbu za vladavinu prava, što neminovno vodi do jednostranih poteza u odnosima sa kosovskim Srbima – objasnio je on.

3 COMMENTS

  1. To je tačna dijagnoza za Lajčaka za EU
    Za amerikance i sve zapadne “prijatelje” koji već dugo vremena simuliraju razgovore sa Srbijom
    Otimaju teritoriju suverene države i pakuju to u demokratiju, Dombas nIje isto Krim , Lugansk ,
    Pa nije isto u ovim komadima žive Rusi
    To je poenta
    Similiranje EU da želi Srbiju je providno
    Oni gledaju svoj interes , a vjerujem da je Srbija dovoljno naučila da gleda samo svoj interes
    EU nije sreća za Srbiju

  2. Kao u drugom svetskom ratu Nemacka ce da resi tako da lazna drzava bude stvarna.Gospodinu nemackom kancelaru sniko ne veruje.To je zmajavanje i varanje Srbije.Briselski sporazum nije sproveden i on je pravljen da se stvori iluzija da se stvori i otvori put laznoj drzavici da je Srbija prizna.kakva laz i obmana.da KiM treba da prizna Srbiju.Kosovo je deo Srbije i tax\clka , treba biti strpljiv i raditi mudro i kaada zapadni kolonilajizam bude sveden ispod nule onda ce nasa vojska mirno i uz molbu siptara ponovo vratiti ga u okrilje svoje matice Srbije gde je vekovima i bilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here