EPA/Valdrin Xhemaj
Avdulah Hoti i Miroslav Lajčak

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je večeras da neće biti Zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima i ponovio da se u dijalogu razgovara o sporazumu koji podrazumeva uzajamno priznanje.

Hoti je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da će Zajednica biti onakva kako je definisao Ustavni sud Kosova.

Po oceni Hotija, Zajednica srpskih opština je zatvorena tema Sporazumom iz 2013. godine koji je ratifikovan u Skupštini Kosova i Sporazumom o principima iz 2015. i mišljenjem Ustavnog suda Kosova.

– Imamo garancije da Zajednica nema izvršnu nadležnost. Sklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države se ne razgovara – poručio je Hoti i ponovio – nema Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima.

– Nisam se predomislio, nemam nikakav pritisak, ja sam na funkciji i obavljam dužnost premijera zemlje u skladu sa ustavom zemlje – dodao je Hoti.

Razgovaramo o konačnim sporazumima, za uzajamno priznavanje, rekao je on.

– Primenjuje se princip dogovoren sa našim partnerima i posrednicima u dijalogu, ne slažemo se ni oko čega, dok se o svemu ne dogovorimo. Ništa se ne primenjuje dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena – istakao je kosovski premijer.

Na konferenciji za novinare Hoti je rekao da Kosovo ni na koji način ne blokira dijalog.

– Lajčakova poseta dolazi u pravo vreme za procenu procesa dijaloga i planova za buduće sastanke. Postoje teške teme poput Zajednice, kojoj ćemo pristupiti u skladu sa obavezama koje smo preuzeli pred Skupštinom i pred građanima – rekao je Hoti.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here