EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen očekuje da bi od aprila moglo doći do udvostručenja isporuka vakcina protiv koronavirusa, a to bi značilo u drugom kvartalu oko 100 miliona doza mesečno.

Fon der Lajenova je, u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”, istovremeno upozorila od prevremenog optimizma zbog novih sojeva virusa.

– Najverovatnije ćemo globalno još dugo morati da se bavimo ovim virusom, ali radimo svom snagom na tome da što pre izađemo iz kriznog delovanja, što opterećuje ljude – objasnila je ona.

Rekla je da EU brinu novi sojevi, dodajući da postojeće vakcine dobro deluju, ali da je u svakom trenutku moguće da negde nastane novi soj, koji bi mogao biti rezistentan na aktuelne vakcine.

S tim u vezi, EU sarađuje tesno s velikim farmaceutskim kompanijama i podržava njihova istraživanja.

Takođe, kaže da je neophodno skratiti proces odobrenja vakcine, što smatra da je moguće preko brže razmene podataka.

– Redovno vakcinisanje protiv korone i njegovih varijacija moglo bi dugoročno postati nornalnost, kao što smo navikli i protiv gripa – poručila je predsednica Evropske komisije.

Ona je navela da se radi na jačanju Evropske agencije za lekove i njenih postupaka provere, kao i na povećanju kapaciteta proizvodnje u celoj Evropi, kako bi bili što neovisniji od lanaca isporuke izvan Unije.

– Pouka ove pandemije je da moramo imati u pripravnosti kapacitete proizvodnje. Takođe je u krizi važno i jedinstvo. Ne bih želela da pomislim kako bi danas izgledala Evropa da je mali broj velikih članica imalo vakcine, a većina malih ostala bez njih. To bi razorilo Evropu i zajedničko tržište od kojeg svi živimo. Zato sam uverena da je evropski pristup bio ispravan – kazala je Fon der Lajenova.

Kada je reč o planiranom evropskom “korona pasošu”, ona je kazala da su prava i slobode koje su vezane za taj dokument u nadležnosti nacionalnih država.

Objasnila je da će se koristiti samo “minimum podataka” i da će konkretno sertifikat biti dokaz o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili preležanom oboljenju.

– Informacije na sertifikatu pokazuju samo da li je neko infektivan – rekla je Fon der Lajen.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here