EPA
Ilustracija

Epidemiološka situacija u Viktoriji se ne smiruje, a pritisak koji takvo stanje stvara i na druge države vidi se u pooštravanju graničnih propisa, kao i sporijim vraćanjem ekonomije u normalne tokove.

Zbog toga je Savezna vlada donela odluku da uvede promene u sistem isplata državne subvencije JobKeeper, koja je na snazi od marta i pomaže preduzećima sa umanjenim prihodima da plaćaju svoje radnike.

Prema novim regulativama, za JobKeeper će moći da se prijavi proširen broj preduzeća, čak i neka koje do sada nisu mogla da se kvalifikuju za paket pomoći. Nova mera koštaće državnu kasu dodatne milijarde dolara, ali će zato nekoliko stotina hiljada radnika više dobiti pristup sredstvima namenjenim za pomoć u toku pandemije.

Šta se menja u JobKeeper programu? Dve stvari su ključne, a odnose se na proveru pada prihoda u firmama, kao i na podobnost zaposlenih za ovaj vid pomoći.

Možda i najvažnije, preduzeća koja se prijavljuju za JobKeeper sada neće morati da prikazuju pad prihoda i u junskom i u septembarskom kvartalu, već će biti dovoljno da dokažu gubitke veće od 30% u period jul-avgust-septembar. Svi koji zadovolje ovaj uslov imaće pravo na JobKeeper za svoje zaposlene u periodu od 28. septembra do 3. januara 2021. Isto važi i za period od januara do marta iduće godine, za koji će firme morati da prikažu gubitke samo u decembarskom kvartalu.

Kada je reč o drugoj olakšici, koja se odnosi na zaposlene, sada će pravo na JobKeeper imati svi koji su u radnom odnosu u firmi na dan 1. jula, a ne kao do sada do 1. marta ove godine.

Državni blagajnik Džoš Frajdenberg kaže da će obe promene u sklopu JobKeeper paketa pomoći biznisima širom Australije, koji su počeli da se vraćaju u normalnije funkcionisanje, kao i onima koji su počeli da zapošljavaju ljude posle potpune obustave početkom pandemije.

Ako se ima u vidu da je JobKeeper nedavno dodatno proširen u Viktoriji zbog kritične pandemijske situacije, ova država će u septembarskom kvartalu imati čak milion i po ljudi koji primaju sredstva iz paketa subvencija. Povećanje u odnosu na prethodno tromesečje iznosi 530.000 radnika!

Na nivou cele Australije, JobKeeper će primati četiri miliona ljudi, a proširenje će koštati državnu kasu 15,6 milijardi dolara. Kad se taj novac doda na postojeće troškove, procena je da u ovom trenutku celokupan JobKeeper iznosi oko 101 milijardu dolara.

Najveći deo paketa radnicima u Viktoriji

Procena saveznih vlasti je da će sadašnja situacija u Viktoriji uticati na to da čak 60% korisnika JobKeeper pomoći u prvom kvartalu iduće godine bude s teritorije ove države. Naravno, pod uslovom da se epidemiološko stanje u drugim državama u međuvremenu ne pogorša.

Smanjivanje isplata

Uprkos poslednjm promenama u sklopu JobKeeper paketa, odluka da iznos isplata od septembra počne da se snižava ostaće na snazi. Tako, od 28. septembra svi koji su zaposleni puno radno vreme umesto 1.500 primaće 1.200 dolara na dve sedmice, da bi od 4. januara suma bila smanjena na 1.000 dolara dvonedeljno. Za sve koji rade manje od 20 sati nedeljno, JobKeeper biće umanjen najpre na 750, a zatim od januara na 650 dolara na dve sedmice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here