A.Vučićević

Bio jednom jedan kralj. Naredio je svojim podanicima da nasred puta postave veliki kamen. Sakrio se i posmatrao da li će neko pokušati da pomeri kamen. Trgovci i kmetovi su ga samo zaoblizali, a neki su se čak žalili na kralja zbog neodržavanja puta.

Jednog jutra, putem je išao seljak koji je nosio teško breme na leđima. Kada je ugledao kamen, spustio je breme na tlo i pokušao da pomeri kamen. Uz veliki trud, pomerio ga je uz ivicu puta. Kad se vratio po svoj prtljag, na mestu gde je pre bio kamen pronašao je zamotuljak u kome su bili zlatnici i pismo kralja da je zlato namenjeno onom ko pomeri kamen s puta. Seljak je znao nešto što većina nikada nije saznala: da su prepreke nekad samo mogućnosti za poboljšanje našeg života.

Kada smo odlučili pre četiri meseca da objavimo priču o poteškoćama sa kojima se suočavaju zaposleni u Opštoj bolnici Pasjane na Kosovu nismo ni sanjali koliki će nas kamen sačekati na putu da im pomognemo. Tada nam je načelnik, dr Zoran Perić ispričao u kako teškim uslovima rade. Bez osnovnih medicinskih aparata, snalaze se kako znaju i umeju. Zbog komplikove političke situacije, često nemaju lekove, a kad za bebe u porodilištu nestane dohrane, kozje mleko je jedina opcija. I sve to u 21. veku, a čak 37.000 Srba oslanja se na tu bolnicu.

Nisu zaboravljeni

Ova priča nije ostavila ravnodušnim naše čitaoce, koji su se odmah udružili u dobroti i želji da koliko mogu olakšaju život srpskog naroda u Kosovskom Pomoravlju. Za samo nekoliko dana prikupljeno je nešto više od 4.000 evra.

Na Svetosavskom balu u Beču koji je organizovao predsednik Srpskog centra Milorad Mateović, prikupljeno je 2.000 evra.

– Ove godine je odlučeno da se pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji, jer oni već dugo teško žive, a posle najnovijih dešavanja, u sve su goroj situaciji. Ne smemo zaboraviti na naš narod na Kosovu i Metohiji, posebno Srbe u enklavama, jer oni teško žive i ne mogu, kao mi ovde ili u centralnoj Srbiji, da uživaju sva prava i slobode – naveo je tada Mateović.

Ubrzo nakon toga, u redakciju “Vesti” stigao je dar redovne dobrotvorke, bake Ane iz Kanbere od čak 1.500 australijskih dolara, a izdvojeno je i 1.000 evra od anonimnog donatora iz Bad Homburga. Ni Ljubica Vidaković iz Bankstauna iz Australije nije ostala ravnodušna, pa je uputila odmah 200 australijskih dolara. Odmah smo kontaktirali načelnika Opšte bolnice dr Perića i brzo se dogovorili da se novac od donacija utroši na preko potrebni holter krvnog pritiska i holter EKG-a. Međutim, razne prepreke nastale usled teških političkih situacija na Kosovu, postojanja administrativne granice i mnogih drugih poteškoća otežali su uručenje aparata. Ipak, kada je cilj pravi, nepremostive prepreke ne postoje.

Napori urodili plodom

Zahvaljujući četvoromesečnom naporu ekipe “Vesti”, kao i kompaniji Medisal koja je nabavila aparate po najpovoljnijoj ceni, aparati su nedavno konačno došli u ruke osoblja u Pasjanu. Dr Zoran Perić stigao je u Beograd kako bi preuzeo vredne darove.

– Mi kao dijagnostičari bez tih aparata ne možemo da dođemo do pravilne dijagnoze. Možemo samo da šaljemo pacijente dalje u Niš, Vranje, Beograd što je iziskivalo dodatne troškove. Tamo živimo u vanrednim okolnostima, pod velikim pritiscima, i sve je to uticalo da zdravstvena zaštita bude slabija. Pokušali smo na razne načine da dođemo do tih aparata. Zahvaljujući “Vestima” i humanim čitaocima, mi smo došli do trenutka kada su ti aparati konačno kod nas. Na radost i sreću svih naših ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, aparati će uskoro mnogo olakšati rad nas lekara. Želimo da se zahvalimo svim ljudima dobre volje širom sveta koji su želeli da nam pomognu. Ovo je izuzetna donacija – rekao je dr Perić vidno uzbuđen.

Kako je dodao, bez zdravstvene zaštite na Kosovu, neće biti ni naroda.

– Narod dole želi da ostane. Zahvaljujući ljudima dobre volje koji nas ne zaboravljaju, već pomažu koliko mogu i u naše ime traže pomoć po čitavom svetu, mi smo i dalje tu. To nas je održalo – kaže dr Zoran.

Nedostaje mnogo toga

Nedavno je u Opštoj bolnici u Pasjanu otvoreno i interno odeljenje.

– U Pasjanu od 2015. godine funkcioniše ginekološko-akušersko odeljenje. Do sada je rođeno 403 bebe. Godinu dana kasnije smo otvorili dečje odeljenje, a nedavno smo otvorili i interno odeljenje. Tako da tu imamo jednu kompletnu opštu bolnicu. Međutim, na internom odeljenju nedostajali su nam mnogi aparati. Istina, još nemamo mnogo toga, poput EKG aparata, pacijent monitora za intenzivnu negu, ali se nadamo da ćemo u nekom trenutku dobaviti i to – istakao je dr Perić.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Stalno u strahu

Kako kaže, problemi na Kosmetu u poslednje vreme dodatno pogoršavaju već dovoljno lošu situaciju.

– Sve što se dešava na severu Kosova, na jugu je duplo teže i jače. Mi smo u totalnom okruženju Albancima. Niko nas nije maltretirao fizički, ali psihički pritisak je ogroman. Svaki dan sam sa našim ljudima, jer radim kao lekar, i vidim u njima strah. Taman pomislimo da je mir, kad eto ga nešto. Svi želimo da živimo u miru, ako ne možemo jedni sa drugima, onda bar jedni pored drugih. Da nema ovakvih donacija, ne znam kako bismo opstali – zaključio je dr Perić.

Video zapis

Dobre želje koje je dr Zoran Perić uputio donatorima i svim humanim ljudima koji ne zaboravljaju svoj narod na Kosmetu, čitaoci mogu i pogledati na našem portalu Vestionline.