Partneri na projektu “Podsticanje zapošljavanja Roma i drugih
marginalizovanih grupa u Beogradu”, predstavili su rezultate sprovođenja mera za podršku zapošljavanju Roma i drugih marginalizovanih i teško zapošljivih grupa u Beogradu.

Projekat je deo programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Zajedno sa Fondacijom “Ana i Vlade Divac”, Gradskim sekretarijatom za socijalnu zaštitu, Privrednom komorom Srbije, Akademijom Edukativa, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Forumom Roma Srbije, SOS dečija sela i drugim poslodavcima zaposlene su 32 osobe u 15 malih, srednjih i velikih preduzeća u Beogradu, 31 osoba je završila stručne obuke u sedam stručnih profila traženih na tržištu rada različitih firmi u Beogradu, dok je šest korisnika i korisnica dobilo grantove za opremu u cilju započinjanja i unapređivanja sopstvenog biznisa, uz stručne obuke i mentorsku podršku.

Tokom projekta pružene su tri vrste podrške koje su podrazumevale: obuke za profile tražene na tržištu rada, podrška za započinjanje sopstvenog posla i obučavanje na konkretnom radnom mestu u cilju zapošljavanja odmah nakon sprovedene obuke.

– Zahvaljujem se GIZ-u i Fondaciji “Ana i Vlade Divac” na uspešno realizovanom projektu
uprkos pandemiji. Svima nama je bio cilj da na prvom mestu informišemo pripadnike Romske nacionalne maljine o postojanju projekta i da ih motivišemo da se priključe
podršci i obukama i da na taj način poboljšaju uslove života i standard svojih porodica -rekla je Nataša Stanisavljević, sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Fondacija “Ana i Vlade Divac”je imala zadatak da na teritoriji grada Beograda sprovede mere podrške za zapošljavanje najugroženijih/najosetljivijih grupa, uključujući Rome I Romkinje, povratnike po Sporazumu o readmisiji, žene, mlade, osobe bez stručnih kvalifikacija, bez radnog iskustva, žrtve porodičnog nasilja, mlade bez roditeljskog staranja.

– Više od 300 korisnika i korisnica iz gorenavedenih osetljivih grupa je učestvovalo u info sesijama, dok je njih 69 prošlo sve tri mere podrške. 31 osoba je završila obuke za profile tražene na tržištu rada: računovođa, rukovalac građevinskim mašinama, frizer, vodoinstalater i pedikir/manikir. Veoma smo zadovoljni brojem ljudi koji su se priključili projektu i uspešno došli do zaposlenja – izjavioje Uroš Delić, menadžer projekta za podršku zapošljavanju u Fondaciji “Ana i Vlade Divac”.

Od 69 korisnika i korisnica koji su učestvovali u različitim obukama, projektu se priključilo
52 Roma I Romkinja, od kojih je 17 korisnika i korisnica iz kategorije teže zapošljivih lica,
odnosno mladi, stariji od 50 godina i dugoročno nezaposlene osobe.

– Najvredniji rezultat projekta je uključivanje velikog broja korisnika i korisnica iz
najosetljivijih grupa u društvu i na tržištu rada, kao i njihovo uspešno zapošljavanje.
Fondacija Divac je primenila koncept podrške koji podržava program Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, odnosno pristup je prilagođen svakom pojedinačnom korisniku, njihovim mogućnostima da pohađaju stručne obuke, da se zaposle ili da pokrenu sopstveni posao i on je doneo dobre rezultate u zapošljavanju – izjavila je
Vesna Vidojević, viša projektna menadžerka programa “Inkluzija Roma i drugih
marginalizovanih grupa u Srbiji”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here