D.P.
Vernici u Hramu svetih apostola Petra i Pavla

Vernici parohije pri Crkvi rođenja Presvete Bogorodice iz Feldkirha u austrijskoj pokrajini Forarlberg, nose nezaboravne utiske sa pokloničkog putovanja u Rusiju.

Predvođeni nadležnim sveštenikom Nikolom Balovićem, 35 parohijana je sedam dana boravilo u Moskvi, gde su posetili brojne svetinje Ruske pravoslavne crkve, ali i muzeje, Crveni trg i Kremlj.

– Za mene kao sveštenika ovo putovanje je svakako veličanstveno, budući da sam prvi put bio u Rusiji, samim tim i Moskvi. Ali ne samo zbog toga. Prvi put je blagočestivi narod parohije Feldkirh, koja postoji više od 40 godina, imao čast i dostojanstvo da se pokloni najvećim svetinjama bratskog ruskog naroda – prenosi nam utiske prezviter Nikola Balović, starešina crkve u Feldkirhu.

Najmlađa putnica na hodočašću u Rusiji bila je Lana Balać. Poseban utisak na sve parohijane je ostavilo njeno krštenje. Šestog dana boravka vernici iz Feldkirha su posetili između ostalog Podvorje Srpske pravoslavne crkve, Hram Svetih apostola Petra i Pavla.

– Upravo smo pod svodovima Hrama Svetih apostola Petra i Pavla obavili uzvišen čin i krstili Lanu Barać. Drago mi je da smo naše hodočašće upotpunili ovim svetim činom upravo u Moskvi i na taj način joj pričinili neizmerno zadovoljstvo. Posle krštenja svi su uzeli učešće u prazničnom bdenju – preneo nam je sveštenik.

Vrhunac boravka u Rusiji, prema njegovim rečima, van svake sumnje, bilo je učešće na hramovnoj slavi Podvorja Srpske ravoslavne crkve u Moskvi. To, svakako, predstavlja jedinstven i neponovljiv trenutak u životu svakoga od parohijana koji je tamo bio:

– Nemoguće je opisati radost i čast služenja sa mitropolitom Ilarionom Alfejevim, koji je desna ruka ruskog patrijarha Kirila. Može se reći i tako, kada bi patrijarh Kirilo bio prva ličost Ruske pravoslavne crkve u njenoj unutrašnjosti, onda je Mitropolit Ilarion ne drugi, već zbilja prva ličnost ad extra, ka spoljašnjem svetu, svetskoj javnosti i međunarodnim odnosima. Mitropolit Ilarion je došao i načalstvovao arhijerejskom liturgijom u Podvorju Srpske pravoslavne crkve u Moskvi zajedno sa našim vladikom Antonijem, starešinom Srpske crkve u Moskvi, kao i mitropolit Nifon iz Antiohijske patrijaršije – dodaje Balović.

Vladika Antonije (prvi zdesna) sa mitropolitima Ilarionom i Nifonom

Gostoljublje vladike Antonija

Prezviter Nikola Balović naglašava da je njemu kao svešteniku, bez sumnje, neopisivo duhovno bogatstvo što je služio sa mitropolitom Ilarionom, prvenstveno zato što je on duhovno preduboka ličnost, koji izgara za svedočenje Hrista u današnje vreme. Istovremeno, naglašava da svi putnici duguju i izražavaju neizmernu zahvalnost domaćinu, episkopu moravičkom Antoniju, koji je dočekao grupu neobično iskrenim i srdačnim gostoljubljem.

– Sve posete i duhovni darovi na ovom putovanju ne bi nam se dali, bez ljubavi našeg vladike Andreja, koji je blagoslovio i očinski podržao ovo hodočašće. Usudiću se i da ga citiram „Oče Nikola, odlično, na taj način će narod parohije u Feldkirhu još više učvrstiti svoju vezu sa Crkvom i ojačati tvrđe svoje vere.“

Slede Izrael i Petrograd

Sveštenik Balović kaže da su svi parohijani koji su bili na putovanju više nego oduševljeni odlaskom u Rusiju, pogotovo što im je ovo bio prvi put. Ističe da se već uveliko razmišlja o sledećoj destinaciji:

– Mislim da je dovoljna potvrda iskustva iz Rusije što su svi putnici, ali bez izuzetka, tražili novo putovanje, na koje bih trebalo da ih povedem što pre. I to će biti prvo Izrael, a idućeg leta Petrograd (Sankt Peterburg). Tako, posle prošlogodišnjeg prvog hodočašća iz Feldkirha u Svetu Zemlju i Jerusalim sa 55 poklonika i upravo minulog ruskog hodočašća sa 35 putnika, predstoji i drugo poklonjenje grobu Hristovom, ako Bog da na jesen koja je pred nama – kazao je Balović.

Sveti čin: Krštenje Lane Barać

Podvorje SPC u dva hrama

Podvorje Srpske pravoslavne crkve u Moskvi je osnovano 1874. godine u Hramu Svetih Kira i Jovana, koji je u staroj moskovskoj ulici Soljanka sagrađen u čast krunisanja Katarine Velike. Čim je otvoreno, Podvorje je postalo duhovni i kulturni centar srpske zajednice u Moskvi. Tu je bilo organizovano i prikupljanje priloga za srpske hramove ne samo na teritoriji tadašnje Srbije, nego i u Bosni, Hercegovini, Hrvatskoj, Dalmaciji, Vojvodini i drugim oblastima.

Ali, ovo Podvorje nije dugo postojalo. Zatvoreno je, kao i sva ostala posle Oktobarske revolucije 1917. godine, a srpski monasi su se vratili u otadžbinu. Slavna istorija Podvroja SPC nije bila zaboravljena, na predlog patrijarha Aleksija II, Podvorje SPC je obnovljeno 1999. godine, ali u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla kod jauskih vrata. Crkva je sagrađena u periodu 1700 -1702. godine u stilu moskovskog baroka. Posle Revolucije 1917. godina crkva nije zatvorena. Bila je jedna od malobrojnih koje su sve vreme bile aktivne.

Bogosluženja su na crkvenoslovenskom jeziku, ali se na dane spomena srpskih svetitelja vrše i posebne službe na srpskom jeziku. Praktikuju se i obredi kojima se čuvaju od zaborava srpski običaji, poput praznovanja slave, koja ne postoji u Rusiji.