Lane: Nagrada mi ništa ne znači!

0

 

Odbio nagradu, jer je ne zaslužuje! – Milan Lane Jovanović

 

 

Milan Jovanović ipak nije bio u pravu kada je odbio da prisustvuje proglašenju dobitnika nagrade "Zlatna kopačka" i taj način napravi presedan u istoriji belgijskog fudbala.

 

Njemu je, naime, u izboru koji organizuje dnevni list "Het latste nius" pripala laskava titula za najboljeg igrača Belgije u 2009. godini. Reč je o trofeju koji se tradicionalno dodeljuje najboljem fudbaleru u prošloj godini po ocenama žirija.

 

Iako se njegovo ime nalazilo na najužoj listi fudbalera koji bi mogli da prime laskavo priznanje, srpski reprezentativac u više je navrata izjavio da ni on, ni niko iz njegovog sadašnjeg kluba, Standarda iz Liježa, ne zaslužuje ovu titulu. Jovanovićev favorit za najboljeg bio je napadač Anderlehta Mbark Busufa, a ni dve uzastopne šampionske titule, posle više od dve decenije bez vrednog trofeja, ni njemu ni saigračima, smatra Jovanović, nije donela pravo da se nada nagradi.

 

"Nisam išao iz vlastitog ubeđenja. Ta nagrada mi ništa ne znači. Bilo bi mi isto i da sam je osvojio, i da nisam. Prošle godine sam prisustvovao dodeli i bio sam drugi, što je za mene bilo veliko razočarenje. Zato smatram da je u ovom trenutku još manje zaslužujem", bio je jasan Milan Lane Jovanović, po ocenama mnogih najbolji fudbaler u "Župiler ligi", uoči izbora održanog u zgradi kockarnice "Kasino Kursal" u Ostendeu.

 

Srpski as pokušao je na sebi svojstven način da obrazloži zbog čega je pretpostavio da mu ni ovoga puta neće pripasti laskavo priznanje.

 

"Kako je moguće da u vašim novinama uvek dobijam šesticu, a kada dam gol sedmicu. Ako postignem dva gola iza mog imena stoji ocena osam. Znate li koliko dobijam svojim nastupima za Srbiju?", zapitao je Jovanović novinara belgijskog dnevnika "Het Niusblad" (Novosti) i dodao:

 

"Već dva puta čistu desetku. A nivo srpske reprezentacije je viši od Standarda iz Liježa. Znate li da sam na svetskom nivou među deset najboljih strelaca u kvalifikacijama za SP? Znam koliko vredim i šta sam pružio u Standardu za tri godine. "Zlatna kopačka" mi nije pripala prošle godine, pa neće ni ovoga puta, nema razloga da se lažemo", rekao je Jovanović uoči službenog proglašenja.

 

To što je napadač reprezentacije Srbije napravio presedan kao prvi fudbaler kojem nije lično uručeno to priznanje nije ga mnogo uzbudilo.

 

"Pa šta? Bio sam i prvi fudbaler koji je posle postignutog gola skočio u publiku, prvi koji je poljubio sudiju. Verovatno vam je i ovo zanimljivo. Nije to toliko strašno za štampu, imate o čemu da pišete narednih dvadeset dana. Ali ja tamo nisam išao ,jer mi je potreban mir", peckao je Jovanović belgijske novinare.

 

 

Bravo Milane! – Premijer Iv Leterme

Njegovu ulogu, međutim, sasvim neočekivano na dodeli priznanja uspešno je obavio Iv Leterme, premijer Belgije i vatreni navijač aktuelnog šampiona, koji je u odsustvu srpskog reprezentativca primio trofej.

 

 

"Ovo je zasluženo, jer je Jovanović izuzetan igrač. Od srca ti čestitam Milane – "Zlatna kopačka" je tvoja. Bravo!", rekao je ushićeno premijer Leterme po preuzimanju trofeja.

 

Nisam prostitutka
Ni eventualno hitno prebacivanje helikopterom, u slučaju da osvoji "Zlatnu kopačku", nije bila uoči izbora realna opcija za Milana Jovanovića.
"Pa, nisam ja prostitutka. Čak ne znam da li ću gledati proglašenje, kao ni da li ću u tom trenutku biti u Belgiji. Gužva je, možda se desi da se nakon sledećeg treninga nađem za pregovaračkim stolom sa nekim od klubova. Uskoro stavljam potpis na ugovor sa jednim velikim klubom, a za to mi nije potrebna "Zlatna kopačka", rekao je srpski reprezentativac na dan proglašenja.

Bojkot Standarda
Osim Milana Jovanovića, kompletna ekspedicija Standarda iz Liježa bojkotovala je događaj u Ostendeu zbog uvredljivih napisa u listu organizatora o njihovom klubu i igračima. Bila je ovo deseta titula u Belgiji za najboljeg igrača koja je pripala strancu i prva za jednog srpskog fudbalera. Po treći put zaredom nagradu je osvojio fudbaler aktuelnog šampiona Belgije. Pre Milana Jovanovića, to je pošlo za rukom Aleksu Vitzelu i Stevenu Defuru.

Prudom: Jovanović zasluženo
Trofej "Zlatna kopačka", na kojem se od prekjuče nalazi i ime jednog srpskog fudbalera, dodeljen je u Belgiji po 56. put. Iza srpskog reprezentativca, koji je u dva kruga sakupio ukupno 218 glasova, našao se Mbark Busufa sa 174 glasa, a treće mesto zauzeo je 16-godišnji napadač Anderlehta Romel Lukaku.
"Jovanović sigurno zaslužuje ovaj trofej na osnovu svega što je do sada prikazao na terenima u Belgiji. Dva puta je osvojio titulu sa Standardom i igrao na visokom nivou u Evropi. Možda 2009. nije bila njegova najbolja godina, ali su njegove igre bile konstantne. Koji su njegovi kvaliteti? Brz s loptom u nogama, vrlo okretan na malom prostoru i izuzetne golgeterske sposobnosti. Sve u svemu – momak sa izuzetnim srcem", okarakterisao je ukratko svog nekadašnjeg pulena Mišel Prudom, bivši trener Standarda i slavni belgijski golman.


OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here