commons.wikimedia/Пресс-служба Президента России
Lansiranje rakete Sojuz-2 sa kosmodroma Vostočni

Deset lansiranja ruskih svemirskih raketa dovedeno je u pitanje zbog bankrota kompanije „Van veb“, pregovori su u toku, saopštio je šef ruske državne korporacije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin.

– Dobili smo informacije da je kompanija ‘Van veb’ bankrotirala u ovoj situaciji totalne ekonomske krize. Stoga ne znamo da li ćemo uspeti da izvedemo još deset lansiranja u interesima te kompanije – rekao je Rogozin za „Komsomoljsku pravdu“.

On je pojasnio da se četiri rakete, četiri potisna bloka nalaze na kosmodromu Vostočni, a isto toliko na Bajkonuru. Ruska strana vodi pregovore sa tom kompanijom i njenim partnerom, kompanijom„Arianspejs“, koja je naručilac lansiranja u interesima kompanije „Van veb“.

Pritom, „Roskosmos“ je od kompanije „Van veb“, koja je proglasila bankrot, već dobio najveći deo sredstava za lansiranje njenih satelita, u skladu sa ugovorom. Kompanija „Van veb“ je 30. marta objavila bankrot.

U junu 2015. godine ruska državna korporacija „Roskosmos“ potpisala je sa francuskom kompanijom „Arianespejs“ i britanskom kompanijom „Van veb“ ugovor o lansiranju 672 satelita, koji će omogućiti pristup internetu stanovnicima širom sveta, jer će pokrivati celu zemljinu površinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here