Laseri bi mogli da zamene igle za akupunkturu

0

Ako se plašite igala, laser može da bude rešenje
 

Kada sa mamom dolazi na seansu lečenja akupunkturom, devojčica Vivijen Glajcer se ne plaši od uboda iglama, jer njena doktorka, Barbara Nihaus, upotrebljava lasere.

Nuhaus, anesteziolog i akupunkturista, studirala je akupunkturu u Pekingu, a u dečjoj bolnici Sankt Augustin u Bonu počela je sa eksperimentalnom primenom lasera.

 

"U odeljenju anesteziologije poboljšali smo lečenje bola i sada imamo specijalni postoperativni metod, a ja imam sertifikat za njegovu primenu", kaže dr Nihaus.

 

Iako laserski zraci nisu potpuno bezbolni, oni imaju drugačiji psihološki efekat na decu od igala, prenosi Glas Amerike. Vivijen kaže da se ne plaši kada laseri počnu da svetlucaju, a testovi su pokazali da pacijenti na desetostepenoj skali ocenjuju bol od lasera dva stepena niže od bola od igle.

 

Akupunktura ima hiljadugodišnju tradiciju

Akupunkturisti u Kini primenjuju taj metod i za lečenje mnogih bolesti. U svojoj ordinaciji u Hong Kongu, doktorka Lusi Li Hung, koja je studirala akupunkturu na Univerzitetu u Guangžou, leči pacijentkinju Fibi Čo od multiple skleroze.

 

"Akupunktura ima istoriju od nekoliko hiljada godina u kineskoj medicini iako se mnogi pitaju kako je moguće iglama lečiti bolesti", kaže Hung.

 

Ona objašnjava da igle stimulišu akupunkturne tačke i pomažu u čišćenju energije, odnosno ći-kanala, što uspostavlja ravnotežu između jina i janga u telu i poboljšava cirkulaciju ćija. Doktorka Hung ne upotrebljava lasere čak ni u lečenju dece, jer smatra da se telo brzo navikava na ubode iglom.

 

"Bol zavisi od tehnike ubadanja igala – koliko brzo se ubadaju, kako bi bol bio što slabiji, ali je prirodno da se oseti bol kada se igla zabode", kaže doktorka Hung.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here