Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Širom Austrije izmenjeni su radari i postavljeni novi digitalni boksovi za kontrolu poštovanja ograničenja brzine. Ukupno je 67 od 100 starih stacionarnih radara zamenjeno novim laserskim, koji ne dozvoljavaju prekoračenje dozvoljene brzine više od tri kilometara na sat.

Novi radari imaju digitalnu optiku, precizniji su od ranijih i “kažnjavaju” slikom već kod prekoračenja brrzine od tri kilometara na čas.

– Nova digitalna optika omogućava bolje utvrđivanje brzine vozila jer laser “gađa” kola i kada prođu i može da napravi više slika – objasnio je Otmar Brukner iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ranije su često radari mesecima bili onesposobljeni jer su podaci iz uređaja morali analogno da se očitavaju. Novi radari, koji koštaju po 30.000 evra, više ne zahtevaju analogno čitanje podataka.

– Ko je ranije na A23 prolazio pored radara s nešto ispod 90 kilometara na sat i nije dobijao kazne, doživeće sada čudo, dobiće kaznu – dodao je Brukner.

Novi stacionarni radari se optički gotovo ne razlikuju od starih, izuzev što na prednjoj strani imaju dva prozorčića iza kojih se krije nova tehnologija.