Lauda: Od 2011. dva leta dnevno za Beograd i Beč

0

 

 

Drugi avion prema Srbiji, za čijim komandama je bio sam Niki Lauda danas je stigao u Beograd sa 56 putnika.

– Naporno smo radili čitavih godinu dana da bismo došli na srpsko tržište i uspeli smo. Veoma sam zadovoljan kako teče rezervacija karata i ako se ovako nastavi, već 2011. godine imaćemo više letova prema Srbiji. Razvoj nove destinacije poput Beograda traži ulaganje od milion i po do dva miliona evra, a na prvu zaradu moći ćemo da računamo za godinu i tri meseca – izjavio je Lauda na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Netipičan pilot
 

Kako je i obećao, Niki Lauda je upravljao "erbasom 319" na letu Beč-Beograd-Beč. Umesto u uobičajenoj pilotskoj uniformi slavni vozač "Formule 1" pred novinarima se pojavio ležerno obučen u farmerke, džemper, somotski sako i prepoznatljivo kompanijski crveni kačket. Vidno raspoložen odmah je rekao kako nema previše vremena na raspolaganju, jer mora da se pripremi za povratni let.
– Vreme nam ide na ruku, a u Beograd smo stigli nešto ranije. Vi znate da ja volim brzinu, a u ovom poslu je to posebno pogodno, jer štedimo vreme – rekao je Lauda.

Prošla godina, a u dobroj meri i tekuća, veoma su teške za avioindustriju koja trpi velike gubitke što zbog visokih cena goriva, što zbog manje kupovne moći putnika, ali su upravo ovakve situacije pogodne za takozvane lou kost kompanije.

– Veoma ozbiljno računamo na srpsko tržište i naš plan je da u prvoj godini prevezemo najmanje 80.000 putnika. Niskotarifne kompanije nude putnicima da putuju veoma jeftino, te smo u tu svrhu ponudili cenu karte od 29 evra po pravcu, bez aerodromskih taksi. Za razliku od većine lou kost kompanija, mi na letovima služimo i hranu i piće, saobraćamo modernim avionima i imamo red letenja prilagođen kako turistima, tako i poslovnim ljudima – dodao je Lauda.

Kompanija "Niki" raspolaže flotom od 17 aviona, proizvođača "Erbas" i "Embrajer", a deo je grupacije "Er Berlin" koja u svojoj floti ima više od stotinu vazduhoplova. Za sve niskotarfine kompanije, ističu u "Nikiju", na svim tržištima koja su bila ograničena krutim saobraćajnim propisima, kakvo je i srpsko, mogućnost razvoja je najveća.

Pored "Nikija" prema Beogradu saobraćaju još dve niskotarfine aviokompanije i to "Džermanvings" iz Kelna i Štutgarta, kao i "Norvidžan er Šatl" iz Osla. Letove prema Beogradu uspostavio je i mađarski "Malev", a od proleća stiže i slovenačka "Adrija", "Emirejts" iz Ujedinjenih arapskih Emirata, letonski "Er Barltik", dok prema Nišu saobraća italijanski "Vind džet".

 

Veza za biznismene i dijasporu
 

Ambasador Austrije u Beogradu Klement Koja kaže da je zadovoljan što se dolaskom "Nikija" u Srbiju povećava portfelj ulaganja iz Austrije u našu zemlju.
– Austrija je jedan od najvećih investitora u Srbiji, a ponosni smo i na činjenicu da imamo dva avioprevoznika koji lete prema Beogradu. Posle ukidanja viznog režima za građane Srbije 19. decembra prošle godine, otvorila se mogućnost da poslovni ljudi, ali i turisti i građani Srbije koji imaju rođake i prijatelje u Austriji, lakše i jeftinije putuju – kaže Koja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here