EPA-EFE/Giorgio Benvenuti
Siniša Mihajlović

Da predaja nije opcija, pokazao je Siniša Mihajlović kako tokom bogate sportske karijere, tako i tokom borbe sa leukemijom sa kojom se suočio u julu prošle godine. Iako se oči u oči susreo sa veoma teškom bolešću, čuveni Miha pokazao je da je rođeni pobednik, pa iako prognoze nisu bile najbolje, on nijednog trenutka nije klonuo duhom.

Od konferencije za štampu na kojoj je obelodanio svoju tešku zdravstvenu situaciju, nakon koje je plakala cela planeta, prošlo je samo devet meseci, a fudbalska legenda se već vratila na teren. Pre nekoliko dana osvanule su fotografije Mihajlovića kako u trening centru fudbalskog kluba Bolonja čiji je trener vežba i trči. Mateo Mošati, urednik sportskog časopisa “Sportface” objavio je Mihajlovićevu fotografiju uz opis: “Lav se vratio.”

Ovakav veliki povratak našeg sportskog stručnjaka oduševio je navijače Bolonje, koje i inace ume da raspameti (kao što je to činio kada se, tokom procesa lečenja, “bežeći iz bolnice” maltene , pojavljivao na klupi ekipe da bi je vodio u takmičarskim mečevima). Oni mu putem društvenih mreža svakodnevno pružaju podršku koja je Mihajloviću, kako je više puta i sam istakao, jak vetar u leđa da ne odustane od borbe sa bolešću.

– Imam leukemiju, u agresivnoj i napadnoj formi. Kada su mi rekli, dva dana sam plakao. Ne plačem jer se bojim, poštujem bolest, ali ću se izboriti gledajući je u oči – rekao je Siniša pre devet meseci kada je objavio da je bolestan.

Rođen je u Vukovaru 1969. i odrastao u mešovitoj porodici od oca Srbina i majke Hrvatice. U jednom od svojih intervjua je ispričao da je imao srećno detinjstvo, i da školske dane pamti sa radošću, iako nije uvek sve išlo glatko.

– U srednjoj školi sam bio dobar đak, ali fudbal mi je bio mnogo bitniji. Zbog toga sam često odsustvovao sa časova, što moja nastavnica matematike nije razumela, pa sam jedne godine završio i na popravnom – ispričao je Mihajlović.

Fudbalsku karijeru je počeo u FK Borovo, gde je dogurao do prvog tima. Zagrebački Dinamo se za njega zainteresovao 1987. godine, ali do te saradnju nije došlo. Trener Ćiro Blažević izjavio je tada da bi Siniša trebao da ošiša svoju tada dugu kovrdžavu plavu kosu, što je jedan od razloga zašto Mihajlović nije prihvatio ponudu Dinama.

– Mislio sam da je važno kakav sam igrač, a ne kakvu frizuru imam. Zbog toga što nisam prihvatio ponudu Dinama, Mirko Jozić me nije zvao u Čile, ali osvetio sam mu se kad sam sa Zvezdom postao prvak sveta, baš protiv Jozićevog kluba Kolo Kolo.

Igrao je u Vojvodini, Crvenoj zvezdi, Romi, Sampdoriji, Laciju, Interu gde je i završio igračku karijeru u 37. godini. Velike uspehe tokom karijere ostvario je u i reprezentaciji Jugoslavije, a kasnije reprezentaciji Srbije i Crne Gore.

Na trenersku klupu fudbalskog kluba Bolonja je seo 2008. godine. Usledili su kasnije angažmani u Kataniji, Fiorentini, Milanu, Torinu, a 2019. ponovo je preuzeo tim Bolonje. Od 2012. do 2014. bio je na čelu reprezentacije Srbije.

Oženio se 1996. godine italijanskom voditeljkom Arijanom, sa kojom ima petoro dece.