Lavanda za lepotu i spokojstvo

0

Reuters/V.F.
Lavanda ima višestruko pozitivno dejstvo
 

Lavandu su odvajkada koristili mnogi narodi. Verovalo se da ona čuva mladost i lepotu, smanjuje agresiju, umanjuje zavist i ljubomoru, podstiče ljubav i ljubavno zadovoljstvo i donosi mirne snove. Pronadjena je i u Tutankamonovoj grobnici i, posle 3000 godina – još uvek je mirisala.

Njeno latinsko ime potiše od latinske reči "lavare" što znači: prati. Stari Rimljani su je dodavali u vodu za kupanje i pranje. Danas znamo da za to ima i naučnog opravdanja: lavanda je antiseptik. Verovalo se da lavanda pere i telo i duh.

Kažu da su osobe koje vole parfeme sa lavandom odmerenog karaktera i da uživaju u čistoći.

Upotreba čaja od lavande korisna je kod nervne iscrpljenosti, glavobolje, migrene, nervoze, uznemirenosti, nesanice i depresije. Blag je sedativ, dobra je protiv grčeva i bolova u mišićima i zglobovima.

Najčešće se upotrebljava za lečenje organa za varenje, srčanih oboljenja, hipertenzije, bronhalne astme, reumatizma, anksioznosti, nesanice, glavobolje i vrtoglavice. Lavanda umiruje zeludac, ublažava nadimanje stomaka, podstiče mokrenje i menstrualno krvarenje, blagotvorno deluje na nervni sistem, suzbija infekciju kože i sluzokože, ubrzava regeneraciju ćelija, umiruje kašalj, otklanja neprijatan zadah iz usta.

Čaj od lavande preporučuje se za podsticanje varenja, smirivanje želuca, protiv nadimanja i gasova. Osim toga upotrebljava se za ispiranje i dezinfekciju rana na koži i sluzokoži. Čaj od lavande priprema se tako što se jedna mala kašika lavandinih cvetova prelije sa 2,5 dl ključale vode i nakon 10-tak minuta procedi. Pije se topao a ukoliko se koristi za ispiranje ostaviti ga da se prohladi.

Eterično ulje lavande je odličan prirodni lek za lečenje opekotina, protiv uboda insekata a izuzetno povoljno deluje na nervni sistem. Nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuku dobro će doći za otklanjanje stresa i ublažavanje nesanice. Ima jako antiseptičko dejstvo pa čini odličnu zamenu za jod ili alkohol u slučaju povreda. Čak deluje i kao blagi anestetik.

Zbog jakog i prijatnog mirisa lavandino ulje tradicionalno se koristi u kozmetici za pripremu parfema, sapuna, kupki. Pošto podstiče regeneraciju tkiva predstavlja idealan sastojak za proizvodnju raznih krema za negu lica i tela. Osim toga korisno je za tretiranje akni, psorijaze, ekcema i sličnih promena na koži.

Ulje lavande često se upotrebljava i za masažu jer opušta mišiće a na taj način može otkloniti i glavobolju kojoj je osnovni uzrok napetost. Ovakva masaža takodje ublažava reumatske bolove.

Lavanda je visoko cenjena biljka u aromaterapiji, prvenstveno zbog toga što čini da se duh uskladi, umiri i postigne ravnoteža uma. Da bi se otklonila napetost izazvana svakodnevnim obavezama korisno je dodati nekoliko kapi ulja lavande u vodenu kupku, na kraju dana u večernjim satima.

Na kraju, treba znati da je lavanda i dobar insekticid. Ukoliko se nakaplje u ormarima sa odecom pruža efektivnu zaštitu od moljaca.

Napomena: Osobe koje boluju od dijabetesa, trudnice i dojilje ipak trebaju biti posebno oprezne kada je upotreba lavande u pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here