Lavrentije: Patrijarha neće birati lobiji

0

Episkop šabački Lavrentije

Vladika Lavrentije tvrdi da je Sveti arhijerejski sabor ozbiljno i odgovorno telo i da nema nikakvih lobija za izbor novog patrijarha.

 

"Želim da ohrabrim naše vernike i poručim im, kao i celom srpskom narodu, da će Sveti duh birati novog patrijarha i da će biti izabran najbolji i najdostojniji", izjavio je vladika Lavrentije.

 

Episkop šabački je rekao da će to biti velika duhovna radost koja će ozariti verujući narod u otadžbini i dijaspori i zbog toga će Savindan biti veličanstveno proslavljen širom vascelog srpstva, jer se, baš na taj praznik, očekuje uvođenje novog patrijarha na tron SPC.

 

Vladika Lavrentije duboko veruje da će izbor novog patrijarha proteći u apostolskom duhu i svetloj tradiciji SPC, napominjući da SPC ima veliki broj arhijereja koji su dorasli tronu Svetog Save.

 

"Niko od nas, već Duh sveti će učiniti najbolji izbor kao što je to bio primer sa patrijarhom Pavlom. Sveti Sava je ostvario idealan model pastira i duhovnog vođe, a to je, u naše dane prepune iskušenja, apostolski ostvario i nedavno preminuli patrijarh srpski Pavle", podseća vladika Lavrentije.

 

Lavrentije objašnjava da je svim arhijerejima preporučeno da se uzdržavaju od komentarisanja raznih pitanja koja se otvaraju u javnosti, a koja su vezana za izbor novog patrijarha.

 

Prema onome što "Novosti" saznaju, Sinod SPC će uskoro odrediti jednog od najuglednijih duhovnika, koji će od tri koverte izvući jednu u kojoj će pisati ime budućeg srpskog patrijarha.

 

Prethodno će 45 vladika SPC na saborskom zasedanju glasanjem izabrati trojicu od 33 arhijereja koji ispunjavaju uslove da budu birani za patrijarha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here