Lavrov: Ameriko, odrekni se sile!

0

Stisak ruke uz podozrenje: Džon Keri i Sergej Lavrov
 

– Ako je Vašington zainteresovan za smirivanje situacije, za pomoć oko stvaranju uslova za dijalog između Kijeva i vođa ustanka, lidera Luganske Narodne Republike (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR), mislim da bi to bio korak u dobrom pravcu – rekao je Lavrov.

 

Kijev podgreva rat

Oko 80 vojnih vozila bez oznaka krenulo je prema regionima u istočnoj Ukrajini, koje pod kontrolom drže proruski pobunjenici, javila je američka agencija AP. Jedna kolona uputila se ka Donjecku, a dve prema gradu Snižne. U konvoju su bili oklopni transporteri i kamioni. Ukrajinski zvaničnici su prethodno tvrdili da su proruski pobunjenici iz Rusije dobili pomoć u naoružanju i da su na istok Ukrajine poslati ruski vojnici.

– Najvažnije je ne podsticati ideje koje kruže u Kijevu da je neophodno prikupiti snagu i vratiti se nasilnim metodama rešavanja krize, već odvraćati usijane glave od takvih misli i težiti tome da se ispunjavaju obaveze koje su preuzele kijevske vlasti oko političkog rešavanja krize – rekao je on.

 

Lavrov je dodao da će Rusija "u kontaktu sa ustanicima i sa kijevskim vlastima na svaki način doprinositi da se tako i dogodi".

"Pomenuli smo da se u ženevskoj izjavi od 17. aprila ukrajinsko rukovodstvo obavezalo da odmah započne politički proces, ustavnu reformu uz učešće svih regiona i političkih snaga", kazao je ruski ministar i dodao da je taj zadatak "možda i aktuelniji sada nego što je bio u aprilu, kada se govorilo o hitnom početku takvog procesa".

Prema rečima Lavrova, na susretu je razmotrena i neophodnost ispunjenja dogovora iz Minska između rukovodstva Ukrajine i predstavnika samoproglašenih DNR i LNR.
– Prekid vatre se, nažalost, ne poštuje u potpunosti, razmena vatre se obnavlja – rekao je on, dodajući da je neophodno što pre usaglasiti liniju ograničenja, kako bi se precizno kontrolisalo poštovanje režima prekida vatre.
 

Nema ruskih trupa

Na pitanje da li su ruske trupe prisutne u Ukrajini, šef ruske diplomatije je odgovorio da je čak i predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki rekla da taj department nema dokaze o prisustvu ruske vojske u Ukrajini.

Razmena informacija

"Imamo neke nesporazume u vezi sa stanjem na terenu u Ukrajini. Dogovorili smo razmenu informacija u vezi sa tim, kao i nastavak dijaloga", rekao je Keri novinarima u Pekingu. On je dodao da nove sankcije Zapada protiv Rusije za sada nisu u planu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here