EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

“Politika Evropske unije za obuzdavanje Rusije se pojačava”, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Jača politika Evropske unije za obuzdavanje Rusije. Nastavlja se otvoreno mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje kao, na primer, u situaciji oko Navaljnog. Proširuju se jednostrane sankcije građanima Rusije i pravnim licima. Šire se neosnovane optužbe protiv nas – rekao je Lavrov u intervjuu za list “Argumenti i fakti”.

Prema njegovim rečima, poslednja “novina” bila je evropska promocija nove trijade principa odnosa sa Rusijom.

– Sada su na prvom mestu “otpor” i “obuzdavanje” naše zemlje. A treći princip – “saradnja” ograničen je isključivo na “teme od interesa za EU”. Postavlja se pitanje: da li u Briselu zaista ozbiljno očekuju da izvuku odnose iz ćorsokaka korišćenjem tako namerno konfrontacijske šeme? – primetio je Lavrov.

– Kolege moraju jasno da shvate da neće biti jednostrane igre. Rusiju nećete uplašiti sankcijama i pretnjama. Nastavićemo da reagujemo na sve provokacije i neprijateljske korake – ako je potrebno, oštro, ali proporcionalno – naglasio je ministar.

Lavrov je dodao da Moskva, pri tome, ostaje zainteresovana za saradnju sa Zapadom, ali na fer osnovama.

– I dalje smo zainteresovani za rad sa Evropskom unijom i njenim zemljama-članicama u duhu pragmatizma i uzajamnog poštovanja, u skladu sa opšte prihvaćenim normama međunarodnog prava. Na toj osnovi uspešno gradimo saradnju sa većinom država Evroazije, Afrike i Latinske Amerike. Siguran sam da možemo mnogo toga da postignemo u saradnji sa našim evropskim susedima – konstatovao je ruski ministar.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se nakon događaja u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Osim toga, Vašington je više puta optužio Moskvu za mešanje u predsedničke izbore i hakerske napade, što je dovelo do brojnih antiruskih sankcija, praćenih kontramerama Kremlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here