EPA/ALI HAIDER
Sergej Lavrov

Moskva i Teheran uložiće sve moguće napore da podrže Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu i veruju da i dalje postoje šanse da se sačuva taj nuklearni sporazum, poručio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora sa iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom.

– Uvereni smo da i dalje postoje šanse da se Zajednički sveobuhvatni akcioni plan vrati na održivi put. U krajnjem slučaju, mi i naši iranski prijatelji se ne štedimo za to – rekao je Lavrov.

On je dodao da se ovog stava drži i Kina, a i da evropski potpisnici Akcionog plana i dalje pokazuju zainteresovanost za njega, prenosi TASS.

Lavrov je naveo da Rusija smatra da SAD sprovode destruktivnu politiku, čiji je cilj, kako tvrdi, potpuno uništenje ovog akcionog plana i drugih sporazuma iz oblasti kontrole i neširenja naoružanja,

On je dodao i da Rusija ne vidi razlog da uvede embargo na oružje Iranu na neodređeno vreme, ističući da Savet bezbednosti UN nikada nije uveo embargo na oružje Iranu “u punom smislu te reči”.

– Savet bezbednosti je uveo postupak zasnovan na autorizaciji za isporuku određenih vrsta oružja Iranu, na određeno vreme, koje ističe u oktobru – rekao je Lavrov.

On je ocenio da svaki pokušaj da se na neki način iskoristi trenutna situacija kako bi se ovaj režim produžio ili čak uveo embargo na oružje na neodređeno vreme nema ni zakonsku, ni političku ni moralnu osnovu.

U tom kontekstu, skrenuo je pažnju na to da su odgovarajuće odredbe uključene u Rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN kao “gest dobre volje Irana u okviru paketa koji “nema nikakve veze sa iranskim nuklearnim programom”.

– Zato je naš stav jasan: Mi smo protiv svih takvih pokušaja i ne vidimo razlog da budu krunisane uspehom – naveo je Lavrov.

Misija SAD u UN 13. maja je pozvala Savet bezbednosti UN da uvede oštrije sankcije Iranu i poručila da SAD insistiraju na produženju embarga na oružje Iranu, koji ističe 18. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here