Lavrov: Ispitivanje „tomahavka“ stvara novu spiralu trke u naoružanju

sputniknews.com, Vestionline
EPA/AHMED YOSRI

Ispitivanje američke krstareće rakete uz primenu uređaja za lansiranje MK-41 ugrožava arhitekturu strateške stabilnosti i stvara novu opasnu spiralu trke u naoružanju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Godinama smo govorili, kada su SAD odlučile da postavljaju te uređaje u okviru svoje protivraketne odbrane u Evropi, da MK-41 nije pogodno samo za lansiranje protivraketa, ali i za lansiranje borbenih udarnih krstarećih raketa. Naglašavali smo da će to biti direktno narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Preksinoć je upravo iz tog uređaja ispitana naprava koja potpada pod zabranu Sporazuma, a uređaj je već nekoliko godina postavljen u Rumuniji – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s nemačkim kolegom Hajkom Masom.

On je dodao da u takvom razvoju događaja Moskva vidi rizik od propasti „arhitekture strateške stabilnosti, koja pokreće novu opasnu spiralu trke u naoružanju“.

Pentagon je 19. avgusta objavio da ispituje krstareću raketu kopnenog baziranja s nenuklearnim punjenjem, koja je bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine. Sporazum je prestao da važi 2. avgusta, na inicijativu SAD.

Pentagon je kasnije potvrdio da je ispitana modifikacija krstareće rakete „tomahavk“, koja je namenjena za pogađanje kopnenih ciljeva. Predstavnik Pentagona Robert Kaver je rekao da je za ispitivanje korišćen uređaj MK-41, ali drugačije konfiguracije od one koja je postavljena u američkoj bazi u Rumuniji.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime