Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se on i bivši američki državni sekretar Džon Keri nisu svađali pred kamerama, već su iznosili svoje stavove.

– Ne bih rekao da smo se svađali pred kamerama. Obojica smo iznosili svoja stanovišta. Ali, svaki od nas je slušao sagovornika. To se retko dešava – objasnio je ministar u intervjuu za televiziju „Rusija 1“, odgovarajući na komentar da su on i Keri imali vrlo oštar pregovarački položaj pred kamerama, a iza kamera topao prijateljski odnos.

Govoreći o tome kako je moguće biti prijatelj sa čovekom koja ima „suprotne ili ozbiljno različite političke stavove“, ministar je prepričao utiske sa događaja iz vremena kad je radio Njujorku, u januaru 1996. godine, na kojem je bio zajedno sa bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom.

– Tada tek što je stigla vest da je Jevgenij Primakov postavljen za ministra spoljnih poslova Rusije. Kisindžera su pitali šta on o tome misli, imajući u vidu da je dolazak Primakova verovatno bio neka vrsta zaoštravanja spoljne politike Ruske Federacije, pošto je on poznat po svom oštrom pristupu. Kisindžer je svojim karakterističnim glasom rekao da je oduvek voleo da ima posla sa ljudima koji shvataju i jasno izražavaju nacionalne interese svoje države. Oni su bili prijatelji i međusobno su se poštovali – istakao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova napomenuo je da se nedavno sastao sa Kisindžerom u Njujorku. „Rekao je da se veoma trudio da prisustvuje događajima posvećenim 90. rođendanu Primakova. Zbog drugih obaveza on nije uspeo, ali sigurno će doći sledeće godine. Nadamo se da će se to dogoditi“, zaključio je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here