Sirijski Kurdi izgubili su entuzijazam za napore da se razreši situacija na severoistoku Sirije u skladu sa rusko-turskim memorandumom čim su se američke trupe vratile na sever zemlje, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare.

– Savetovao bih kurdske političke lidere da se pridržavaju date reči – rekao je Lavrov i dodao da su odmah nakon potpisivanja memoranduma u Sočiju 22. oktobra, dobili saglasnost sirijskog predsednika Bašara al-Asada da ga sprovedu, a da su ih kurdski lideri snažno uverili da će sarađivati, preneo je TAS S.

Međutim, u samo nekoliko dana Sjedinjene Američke Države su promenile svoj stav i navele da su kada su povlačile trupe iz Sirije zaboravile da je potrebno da zaštite naftna polja kako bi bile sigurne da sirijska vlada neće preuzeti kontrolu nad njima, zbog čega je kurdsko rukovodstvo izgubilo entuzijazam za saradnju u skladu sa sporazumom iz Sočija i još jednom je odlučilo da se osloni na podršku SAD, istakao je ruski ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, Kurdi moraju da shvate da napori za obezbedivanje njihovih prava zahtevaju održavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

– Da bi postigli ovaj cilj, oni treba da izgrade smislen dijalog sa sirijskom vladom – rekao je Lavrov.

Kada su Amerikanci najavili povlačenje iz Sirije, Kurdi su izrazili spremnost za dijalog, ali su se kasnije vratili na prilično nekonstruktivnu poziciju, naglasio je Lavrov.

– Zato bih savetovao naše kurdske kolege da budu dosledni i da se uzdrže od preduzimanja sumnjivih radnji dok se situacija menja – dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here