Lavrov: NATO štit pretnja za Rusiju

0

 

Zabrinut za evropsku bezbednosnu budućnost: Sergej Lavrov

 

Lavrov je ruskim medijima rekao da zabrinjavaju unilateralni koraci SAD, koje su najavile da će rasporediti raketni sistem odbrane i elemente avioodbrane u Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

On je podsetio da je novi šef spoljne politike EU Ketrin Ešton na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu rekla da više strana treba uključiti u proces donošenja odluka o strateškim pitanjima, što se, kako je naveo, poklapa sa stavom Rusije o tom pitanju.

Takođe, Lavrov je podsetio da je američki predsednik Barak Obama potvrdio u razgovoru sa ruskim liderom Dmitrijem Medvedevim da će SAD razvijati antiraketni sistem u cilju neutralizacije pretnji od raketa srednjeg i malog dometa i da to ne predstavlja pretnju Rusiji.

"Međutim, sistem koji oni sada razvijaju nagoveštava da će krajem ove decenije možda 2017, 2018. godine SAD imati globalnu stratešku skalu, a ono što nas interesuje je kako će to funkcionisati", kaže Lavrov.

On je istakao da će, ukoliko to postane globalni protivraketni sistem odbrane, to ponovo predstavljati pretnju Rusiji i da Moskva želi da bude spremna na to i da, ako može, to spreči.

Lavrov je objasnio da je Rusija zato otvoreno izrazila zabrinutost zbog američkog antiraketnog sistema.

 

Lavrov i Obama u maju prošle godine

"Dve zemlje saglasile su se da analiziraju zajedno raketne pretnje na bilateralnoj osnovi, šta više svaka druga zemlja je dobrodošla", rekao je Lavrov i dodao da ne postoji zakonski mehanizam za ograničenje širenja raketnog naoružanja i da nisu sve zemlje zainteresovane da, kao SAD i Rusija, izbace iz upotrebe rakete kratkog i srednjeg dometa.

 

Lavrov je ocenio da NATO u svojim pokušajima da prilagodi aktuelnu međunarodnu situaciju ponekad ide "iza granica legitimnog".

"Strateški koncept NATO-a funkcioniše uz mogućnost vojnih napada bez odobrenja UN, a sve se to dešava dok se ta Alijansa približava ruskim granicama, iako je u prošlosti obećala da se to neće dogoditi", rekao je Lavrov.

On smatra da je evropski koncept bezbednosti koji zagovara Moskva potpuno legitiman i u skladu sa principima Povelje UN.

"Svaki regionalni bezbednosi sistem treba da bude deo globalnog sistema i kao takav evropski sistem bezbednosti je potpuno legitiman. Ne verujemo da će taj sistem bezbednosti predstavljati opasnost za zemlje Azije ili Afrike. On je u potpunosti u skladu sa principima Povelje UN", rekao je Lavrov.

 

 

Raketni štit: pretnja i odbrana

On je rekao da Rusija tu ne nudi ništa novo, dodajući da je reč o ranijim političkim stavovima zemalja NATO i rada Saveta Rusija-NATO krajem devedesetih godina, tokom kojih je odobrena evropska bezbednosna povelja koja nalaže da je bezbednost nedeljiva i da nijedna zemlja ne treba da poboljšava svoju bezbednost na uštrb drugih zemalja evroatlantske zone.

 

Lavrov je rekao da je nova bezbednosna arhitektura EU test za evropske partnere Rusije o tome koliko su iskreni.

Ističući da su aktuelne bezbednosne strukture stvorene u drugom vremenu zbog drugačijih ciljeva, Lavrov je rekao da centralizovane snage NATO-a sve više jačaju kao odgovor na današnje pretnje, koje su generalno prihvaćene kao potpuno drugačije od onoga što je predstavljalo pretnju pre 50 ili 60 godina.

On je dodao da Rusija to smatra nelogičnim i da je takav pristup kontradiktoran.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here