Rusija poziva sve države da podrže izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom diskusije na 74. sednici Generalne skupštine UN.

– Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnela veliki broj inicijativa. Predsednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci. Pozvani su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja – rekao je Lavrov u petak.

On je dodao da se Rusija zajedno sa Kinom zalaže za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, preneo je Sputnjik.

– Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše predloge američkim kolegama još pre godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu – izjavio je Lavrov.

On je objavio da Rusija na tekućoj sednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.

– Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspešno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine – rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da filozofija Zapada ne ide u korak sa vremenom i da teško prihvata smanjenje svoje dominacje u svetskim poslovima.

Lavrov je u govoru optužio zemlje koje su sebe, kako je rekao, proglasiel pobednicama hladnog rata za izazivanje trenutnih kriza sa kojima se svet suočava i za povećanu fragmentaciju međunarodne zajednice, prenosi AP.

On je ocenio da Zapad manipuliše svojim građanima šireći lažne informacije i sprečavajući novinare da rade svoj posao.

– Zapad teško prihvata smenjenje svoje vekovima duge dominacije u svetskim poslovima. Vodeće zapadne zemlje pokušavaju da spreče razvoj policentrtičnog sveta kako bi vratile svoje privilegovane pozicije i drugima nametnule standarde bazirane na uskoj zapadnoj interpretaciji liberalizma – rekao je Lavrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here