EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov okarakterisao je kritike na račun održavanja parlamentarnih izbora na Krimu koje dolaze sa Zapada kao diplomatski neprofesionalizam. Pitanje Krima je zatvoreno zauvek, poručio je Lavrov.

– To što su se na Zapadu sada uhvatili za temu Krima, uključujući grozničavi skup povodom tzv. Krimske platforme u Kijevu i i buku zbog glasanja, mislim da je to pokušaj da se odvuče pažnja sa činjenice da je Kijev na čelu s Vladimirom Zelenskim sramotno pao kada su u pitanju njegove obaveze iz Minskih sporazuma – naveo je ruski ministar.

Drugi razlog zbog kojeg to rade je prosto diplomatski neprofesionalizam jer profesionalci odlično razumeju da je pitanje Krima zatvoreno jednom i zauvek, naglasio je ruski ministar.
Na konferenciji za novinare u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde će se kasnije večeras obratiti učesnicima Generalne skupštine, Lavrov je rekao i da Moskva nema nikakve informacije o tome da u Evropi zvanično negiraju rezultate izbora za Dumu.

– Ništa ne ukazuje na to da tamo neko zvanično negira rezultate naši izbora koji tek što su objavljeni. Nemamo nikakve informacije o tome – rekao je Lavrov.

Podsetimo, izbori za Državnu dumu Rusije održani su 17-19. septembra. Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), nakon obrade više od 95 odsto glasova, najveći broj glasova je osvojila Jedinstvena Rusija sa više od 49 odsto glasova. Iza nje sledi Komunistička partija (19 odsto), a zatim LDPR (7,5 odsto) i Novi ljudi (5,4 odsto).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here