EPA/Maxim Shipenkov
Sergej Lavrov

Pitanje zakonodavstva Hongkonga je unutrašnja stvar Kine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Problemi koje (Sjedinjene Američke Države) sada prave oko Hongkonga su problemi vezani za unutrašnje stvari Kine i mi ih tako i posmatramo. Ne mislim da pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da od ovog problema naprave neke skandalozne situacije pomažu kredibilitetu dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama o bilo kojim drugim pitanjima… Ono što SAD sada izjavljuju o Kini nas ne iznenađuje, mada je sve to bez presedana – rekao je Lavrov tokom onlajn konferencije za medije.

Lavrov je istakao da su izjave Vašingtona o Hongkongu prožete osećanjem sopstvene superiornosti i svedozvoljenosti, uključujući i samoimenovano pravo da daju ocene i zahteve svima, pri čemu zahteve koji se odnose na zadovoljavanje američkih interesa.

Zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan izjavio je u intervjuu za En-Bi-Si da bi Sjedinjene Američke Države mogle uvesti sankcije Kini ukoliko Peking, pomoću zakona o nacionalnoj bezbednosti, „zauzme“ Hongkong. On je dodao da je „teško zamisliti da će Hongkong uspeti da ostane finansijski centar Azije ako ga Kina zauzme“. Kasnije je Kina uložila protest Vašingtonu zbog izjava američkih zvaničnika o nacrtu zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu i izjavila da će Peking preduzeti protivmere ako Sjedinjene Američke Države nastave da podrivaju kineske interese.

Svaka odluka Kine koja utiče na autonomiju i slobode Hongkonga dovešće do revizije američkog pristupa principu „jedna zemlja, dva sistema“, izjavio je ranije američki državni sekretar Majke Pompeo. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države osuđuju stavljanje na dnevni red Nacionalne skupštine narodnih predstavnika Kine nacrta zakona o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga. Ovo zaobilazi zakonodavne procedure Hongkonga i ignoriše volju njegovog naroda, dodao je Pompeo. Američki državni sekretar nazvao je to „predznakom smrti“ autonomije regiona.

Šef uprave Hongkonga Keri Lem podržala je razmatranje nacrta zakona, rekavši da njegovo usvajanje neće uticati na prava i slobode stanovnika Hongkonga. Kako je ranije javio list „Saut Čajna morning post“, nacrt zakona o nacionalnoj bezbednosti izrađen je specijalno za Hongkong i prdviđaće zabranu subverzivnih i separatističkih aktivnosti. List je naveo da zakon predviđa zabranu svih vrsta podstrekivanja čiji je cilj svrgavanje centralne vlade, kao i terorizam i spoljno mešanje.

1 COMMENT

  1. Kauboji se varaju ako misle da se mogu suprostaviti Kini i voditi politiku za svoje interese. Ta vremena su prosla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here