EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

“Rusija u sirijskom Idlibu podržava sirijsku vojsku, koja samo odgovara na provokacije, jer niko nikad nije obećao teroristima da ih neće dirati u idlibskoj zoni u Siriji”, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Još nije formiran demilitarizovani pojas duž celog oboda idlibske zone. Štaviše, nastavljaju se napadi na položaje sirijske armije i civilne objekte, kao i pokušaji napada na našu vazduhoplovnu bazu u Hmejmimu – rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Jordana Huseinom Abdulom as Safadijem u Moskvi.

Lavrov je istakao da sirijske oružane snage odgovaraju na neprihvatljive provokacije i samo potvrđuju posvećenost sporazumima o Idlibu, uključujući i sporazume o poštovanju režima prekida vatre.

– Mi ih podržavamo u tome. Nikad niko nije obećao teroristima da ih neće dirati u idlibskoj zoni. Pročitajte sporazume predsednika Rusije i Turske i sve će doći na svoje mesto – izjavio je Lavrov.

Akcije sirijske vojske – prirodan odgovor

Lavrov je konstatovao da su dejstva sirijske vojske u Idlibu prirodan odgovor koji ima za cilj odbijanje terorista od spoljnog oboda zone deeskalacije.

– Pošto teroristi i oni koji sarađuju sa njima sami ne žele da se udalje od spoljnog oboda zone deeskalacije i nastavljaju sa provokacijama, sirijska vojska ih odbija sa granica zone deeskalacije kako bi bili maksimalno udaljeni od objekata koje pokušavaju da napadnu – objasnio je ruski diplomata.

On je istakao da su akcije sirijskih oružanih snaga odgovor na najgrublje kršenje sporazuma o Idlibu.

– Želim da podsetim da sirijska vojska odbija teroriste na svojoj teritoriji, a ne na tuđoj, istovremeno uspostavljajući kontrolu zakonske vlade Sirije nad svojom teritorijom – dodao je ministar.

Lavrov je takođe saopštio da ruska strana na sastanku sa turskom delegacijom nije postavljala nikakve nove zahteve kada je reč o sirijskom Idlibu.

– Na tursko-ruskim pregovorima nije postignut konačan rezultat po pitanju poštovanja sporazuma o Idlibu koje su postigli predsednici Rusije i Turske. Nismo imali nove zahteve, jer smatramo da je potrebno realizovati sve ono o čemu su se dogovorili naši lideri – naveo je Lavrov.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da Turska nije zadovoljna pregovorima s Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je da počne vojnu operaciju u toj oblasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here