EPA/Maxim Shipenkov
Sergej Lavrov

Moskva beleži svakodnevne pokušaje zapadnih zemalja da se umešaju u unutrašnju i spoljnu politiku Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, upozorivši da Zapad može pokušati da destabilizuje situaciju u zemlji uoči izbora za Državnu dumu u septembru.

– Naše zapadne kolege i ne kriju da bi radije imali posla sa slabom Rusijom, lišenom orijentira, spremnoj na bilo kakve ustupke. Vidimo gotovo svakodnevno pokušaje da se utiče na našu unutrašnju i spoljnu politiku – rekao je šef ruske diplomatije tokom obraćanja na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu u Vladivostoku.

Prema njegovim rečima, u te svrhe zapadne zemlje koriste “širok spektar instrumenata”.

– To su i vojne provokacije, kao što je nedavno bilo oko Krima sa vojnim brodovima NATO – oni, inače, idu i ovamo u Južno kinesko more, stoga njihove ambicije ne poznaju granice. I naravno, tu su i nezakonite ekonomske sankcije, otmice naših državljana u inostranstvu uz iznošenje zahteva koji bi trebalo da se regulišu međunarodnim sporazumima, ali Zapad ih zanemaruje – konstatovao je Lavrov.

Kako je dodao, ne odgovara svima to što je Moskva “zauvek prevazišla poteškoće teških devedesetih i efikasno rešava probleme, time istovremeno učvršćujući svoje međunarodne pozicije”.

Lavrov je takođe upozorio da Zapad može pokušati da destabilizuje situaciju u Rusiji, da organizuje proteste uoči izbora za Državnu dumu Rusije koji će se održati u septembru.

– Verovatno će posle toga biti pokrenuta kampanja nepriznavanja naših izbora – postoje takvi planovi, znamo za njih, ali pre svega ćemo se orijentisati na stav, mišljenje našeg naroda koji je u stanju da sam ocenjuje postupke vlasti i da iznese mišljenje o tome kako dalje žele da razvijaju svoju zemlju – rekao je ministar.

Izbori za Državnu dumu održaće se 19. septembra. Istovremeno će se održati regionalni i opštinski izbori.

1 COMMENT

  1. У дипломатији се ради ублажавања стања ствари често користе неадекватне речи типа: колеге, партнери и сличне. Истине ради, тај запад није ничији партнер нити колега, него непријатељ и стални потенцијални окупатор где год му се пружи прилика, с тим што је Србију већ окупирао и иде даље редом, не заваравајте сами себе лепом и културном терминологијом.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here