Tanjug/AP
Sergej Lavrov

“Zapad pokušava da oživi jednopolarni model sveta, ali je malo verovatno da će mu se Kina i Rusija potčiniti”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji skupštine Ruskog saveta za međunarodne poslove. 

On je dodao da je Evropska unija, očigledno, odustala od svojih pretenzija na pol multipolarnog svetskog poretka i počela da se fokusira na Sjedinjene Američke Države.

– Politika Nemačke po mnogim pitanjima u poslednje vreme nas je uverila da je to upravo ono što Berlin želi da uradi, zadržavajući svoje pretenzije na potpuno vođstvo u EU. Francuzi imaju malo drugačiju politiku, ali čini nam se dominantnom tendencija odustajanja Evropske unije od pretenzija na pol u multipolarnom svetskom poretku – dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, intelektualnim opravdanjem svoje politike Zapad iznosi zloglasni koncept svetskog poretka zasnovan na pravilima koja se izmišljaju usput, na internim sastancima.

Ruski ministar dodao je i da Zapad pokušava da diskredituje Ujedinjene nacije. On je objasnio da Zapad ili pokušava da ih potčini svojoj volji kroz “privatizaciju” sekretarijata, kao što se vidi u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO), ili, “kada to ne uspeva, izvlači odgovarajuću temu izvan struktura UN, izvan univerzalnih konvencija”.

U okviru novog režima globalnih sankcija za kršenje ljudskih prava, koji je usvojila EU, sankcije mogu biti uvedene protiv narušilaca ljudskih prava širom sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here