Lavrov: Rusija protiv mera za “gušenje“ Irana

0

"Iran ima prava koje imaju i druge nenuklearne učesnice Sporazuma o neširenje nuklearnog oružja, uključujući pravo na obogaćivanje uranijuma", rekao je Lavrov, dodajući, međutim, da u uslovima odsustva napretka u razjašnjavanju pitanja pred IAEA i kada iransko rukovodstvo ne reaguje na čitav niz predloženih konstruktivnih kompromisnih dogovora, ne isključuje da SB UN "bude prinuđen ponovo da razmotri tu situaciju".

 

Šef ruske diplomatije je rekao da same po sebi sankcije "jedva da u nekom slučaju donose željeni rezultat".

Sankcije ne smeju da budu kontraproduktivne: Sergej Lavrov

"Zato ako takvi predlozi stignu u SB UN, veoma pažljivo ćemo gledati o čemu se konkretno radi", rekao je Lavrov i dodao da će "ukoliko sankcije budu sledile ciljeve koji izlaze van okvira zadatka da se ne dopusti kršenje režima neširenja, to izazvati komplikacije u radu".

 

"Ne želimo da se pod izgovorom nepoštovanja režima neširenja sprovode neki drugi ciljevi, uključujući ciljeve ‘gušenja’ Irana, usvajanje mera koje će stvarno pogoršati humanitarnu situaciju i položaj stanovništva. To je suprotno pristupima koji postoje u SB UN", istakao je ruski ministar.
 

Lavrov je kazao da nema nikakvih dokaza da je Iran "čak, odlučio da razrađuje nuklearno oružje", kao i da IAEA u svojim redovnim izveštajima navodi da je sav nuklearni materijal u Iranu pod kontrolom agencije i da Agencija "nastavlja monitoring svih aktivnosti, između ostalog i aktivnosti obogaćivanje uranijuma do nivoa goriva, kojim se bavi Iran".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here