EPA/Pavel Golovkin
Sergej Lavrov

Rusija je spremna da razgovara sa Zapadom o smanjenju tenzija, ali samo na ravnopravnoj osnovi, izjavio je Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Mi smo uvek spremni da saslušamo naše zapadne kolege ako se još jednom obrate sa molbom da se sastanak organizuje. Nadam se, da će nam kroz diplomatske kontakte i druge kanale komunikacije, to što javno govore u žaru propagande, moći da predlože neke ozbiljne pristupe koji će doprineti ublažavanju tenzija i u potpunosti uzeti u obzir interese Ruske Federacije i njene bezbednosti – rekao Lavrov je u intervjuu za film „Svet na ivici. Pouke Karipske krize“ koji je emitovan na Prvom kanalu.

Ministar inostranih poslova Rusije je naveo da u slučaju da se Rusiji obrate sa realnim predlozima, koji se budu zasnivali na principu ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju interesa, čiji je cilj traženje kompromisa i ravnoteže interesa svih zemalja u regionu, kao što je to uvek i bio slučaj u prošlosti, onda neće biti prepreka za razgovore.

On je dodao da spremnost Rusije za pregovore ostaje nepromenjena.

– U proteklih šest meseci bilo je nekoliko inicijativa Amerikanaca i nekih drugih zapadnih kolega koji su tražili telefonske razgovore sa ruskim liderom. Neki ministri spoljnih poslova su mi se obraćali sa istim zahtevom. Uvek smo prihvatali uvek ćemo biti spremni da saslušamo moguće predloge za smanjenje tenzija zapadnih kolega – rekao je Lavrov.

Lavrov je ranije izjavio da Rusija u kontekstu pregovora o Ukrajini neće ni za kim trčati i da će razmatrati samo konkretne i ozbiljne predloge.

2 COMMENTS

  1. Mozete da razgovorite za kapitulaciju jer nemate vishe nishta narod pobegne rusi vec su ginuli bez veze i nishta nisu dobili.

  2. Neće zapad da pregovara sa vama. Zato gledajte sada svoju propast. Šta ste tražili sada će te i dobiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here