Lavrov: Rusija za dijalog o nuklearnom oružju

0

"Rusija već dugo godina poziva da se učini prvi korak, upravo da se celokupno taktičko oružje skloni na teritoriju zemalja čije je", rekao je Lavrov, ističući da je Rusija "otvorena za dijalog o svakom pitanju direktno a ne preko sredstava nformisanja".

Za dijalog ali ne preko medija: Sergej Lavrov

 

Šef ruske diplomatije je tako prokomentarisao poziv šefova švedske i poljske diplomatije, Karla Bilta i Radoslava Sikorskog, Rusiji da povuče taktičko nuklearno oružje iz oblasti koje se graniče sa Evropskom unijom, između ostalog iz Kalinjingradske oblasti i sa poluostrva Kola na severozapadu Rusije u Murmanskoj oblasti, navela je agencija Itar-Tass.
 

Ivanov: Mi naše oružje držimo kod sebe

 

Itar-Tass je podsetio da je vicepremijer Sergej Ivanov 2005. godine sa mesta ministra odbrane Rusije poručio da je Rusija spremna da razgovara o taktičnom nuklearnom oružju kada ga sve zemlje koje ga poseduju budu držale na svojoj teritoriji.

"Rusija taktičko nuklearno oružje drži kod sebe, za razliku od drugih država", rekao je tada Ivanov, imajući u vidu SAD, koje imaju nuklearno oružje u bazama nekoliko evropskih zemalja, navodi Itar-Tass.

Bilt i Sikorski su predložili Rusiji i SAD da donesu mere usmerene na "značajno smanjenje" te vrste naoružanja u Evropi.
 

"Te mere mogu da budu rezultat pregovora, ali postoji mogućnosti i za značajne jednostrane napore usmerene na jačanje poverenja", napisali su oni u članku objavljenom u "Njujork tajmsu" i "Internešnel herald tribjunu".
 

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim kolegom Jonasom Gar Stereom u Moskvi rekao da je poslednjih nedelja učestvovao na manifestacijama na kojima su prisustvovale norveške i švedske kolege, a da ta tema nije doticana.
 

"Ukoliko su odlučili da tu ideju iznesu sa novinskih stranica a ne u direktnim kontaktima, znači da imaju nekakav cilj koji ne odgovara sasvim zadatku rešavanja pitanja", rekao je šef ruske diplomatije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here