EPA/Ahmed Yosri
Sergej Lavrov

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, rekao je da će američko raspoređivanje oružja u kosmosu predstavljati novu fazu u trci naoružanja.

– Mi smo zabrinuti zbog američkih planova da rasporedi smrtonosno oružje u svemiru, koje se inače već primenjuje. To će voditi novoj trci u naoružanju – rekao je Lavrov.

On je na samitu zemalja grupe Briks podsetio da su Rusija i Kina već predstavile nacrt predloga za sprečavanje širenja oružja u svemiru na konferenciji u Ženevi.

– Cenimo to što su zemlje Briksa podržale godišnje rezolucije o ovom važnom pitanju na sednicama Generalne skupštine UN – rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije ističe da je međunarodna bezbednost posebno ugrožena povećavanjem vojnih budžeta nekoliko zemalja i raspadom višedecenijske arhitekture strateške stabilnosti, preneo je TASS.

– Zabrinjavajući primeri su napori SAD koja pokušava da poništi sporazume o raketnoj odbrani i smanjenju nuklearnog oružja. Postoje nesigurnosti i u vezi Sporazuma o nuklearnim raketema srednjeg dometa. Mi smo predložili produženje tog ugovora, ali još nismo dobili odgovor SAD – zaključio je Lavrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here