EPA/ALI HAIDER
Sergej Lavrov

Ideja o uspostavljanju bezbednosne zone koju će u severoističnoj Siriji kontrolisati NATO nije dobra, jer su Rusija i Turska već postigle sporazum o rešenju za situaciju u zemlji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je na konferenciji za novinare u Kirkenesu istakao da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg “počeo da daje čudne izjave” o tome kako pojedine članice Alijanse podržavaju takvu ideju, a da druge nisu pokazale poseban entuzijazam u vezi sa tim.

– Pošto kažu da NATO želi da preuzme odgovornost (za uspostavljanje bezbednosne zone u severoistočnoj Siriji), naravno da u toj ideji nema ništa dobro. Postoje rusko-turski sporazumi koje su podržali i Damask i Kurdi i oni moraju da se sprovedu – rekao je Lavrov.

Komentarišući dalje inicijativu o međunarodno kontrolisanoj bezbednosnoj zoni, koju je predstavila nemački ministar spoljnih poslova Anegret Kramp Karenbauer, šef ruske diplomatije je podsetio da je takva ideja odmah naišla na kritike drugih delova nemačkih vlasti, javio je TASS.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u utorak, 22. oktobra, u Sočiju memorandum o zajediničkim postupcima usmjerenim ka pronalasku rešenja za situaciju na severoistoku Sirije.

Potpisanim dokumentom predviđeno je da ruska vojna policija i sirijski graničari uđu na sirijsku stranu granice između Rusije i Sirije i da obezbede povlačenje boraca i oružja kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG) na 30 kilometara od granice.

Kurdskim snagama je za povlačenje određen rok od 150 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here