Tanjug/AP
Sergej Lavrov

„Turska vojna operacija na severoistoku Sirije bliži se kraju, a dalji razvoj događaja zavisi od povlačenja vojnih formacija Kurda“, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Putin i Erdogan ranije su postigli dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije, koji zahteva povlačenje kurdskih boraca celom dužinom sirijsko-turske granice. Sporazum daje kurdskim borcima još 150 sati, počevši od sutra popodne, da se povuku sa preostalih područja duž 440 kilometara tursko-sirijske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima u koje je ušla od pokretanja ofanzive na Siriju, preneo je AP. Sporazum dozvoljava ruskim i sirijskim trupama da kontrolišu ostatak granice. Putin i Erdogan su se, takođe, dogovorili da njihove trupe vrše zajedničke patrole pograničnog područja.

Putin je rekao da mu je Erdogan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom. Ruski predsednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime