EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da zapadne zemlje pokušavaju da ispolitizuju zajedničku deklaraciju na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija sveta (G20).

U nacrtu završne deklaracije sa samita lidera G20, koji je počeo danas, navodi se da većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini i naglašava se da on pogoršava nestabilnost u globalnoj ekonomiji, preneo je Rojters, uz napomenu da je imao uvid u predlog ovog dokumenta.

Lavrov je novinarima na Baliju, gde na samitu G20 predvodi rusku delegaciju, rekao da je rad na završnom dokumentu pri kraju i da su zapadne zemlje na sve načine pokušale da ispolitizuju deklaraciju, tako da ona implicira osudu delovanja Rusije u ime cele G20, odnosno i same Moskve.

Dodao je da je Rusija insistirala da se u završnoj deklaraciji navede da se stavovi članice G20 po pitanju Ukrajine razlikuju.

Ruski šef diplomatije je saopštio i da je danas razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o sukobu u Ukrajini i da im je skrenuo pažnju da Kijev odugovlači bilo kakvo moguće rešenje.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je danas u obraćanju putem video veze pozvao učesnike samita G20 , uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Kine Si Ðinpinga, da usvoje ukrajinsku formulu mira od 10 tačaka i okončaju rat “pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava”.

Ruski ministar je u svom današnjem obraćanju novinarima naglasio da Ukrajina odbija da razgovara sa Moskvom i da predlaže nerealne uslove za mir.

Lavrov je rekao da Zelenski “ne sluša savete Zapada o pregovorima sa Rusijom” i da je njegova retorika prilikom obraćanja liderima G20 bila “rusofobna i agresivna”, uz napomenu da Moskva ne odustaje od pregovora sa Kijevom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here