EPA/ALI HAIDER
Sergej Lavrov

Jedan broj zapadnih država pokušava da „privatizuje“ sekretarijate međunarodnih organizacija, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Privrženost međunarodnom pravu je posebno važna, kada ceo niz država, pre svega na Zapadu, pokušava da interpretira međunarodno pravo, ne u njegovom izvornom smislu, već isključivo u svojim uskogrudim, geopolitičkim interesima – rekao je Lavrov uoči početka sastanka sa predsednikom 75. zasedanja Generalne skupštine UN Volkanom Bozkirom u Moskvi.

Ministar je naglasio da je primetno sve više pokušaja da se prepariraju međunarodne, univerzalne konvencije na takav način da se potkopa osnovni princip zajedničkog dogovora, nameću se, uključujući i putem glasanja, neke ideje koje se zatim predstavljaju kao mišljenje cele međunarodne zajednice.

– U istom redu su i pokušaji da se privatizuju, da kažem stvari pravim imenom, međunarodni sekretarijati, sekretarijati međunarodnih organizacija, pokušavaju da preko osoblja sekretarijata zloupotrebljavaju njihov položaj međunarodnih civilnih službenika. U istom redu su i pokušaji da se promovišu, van okvira UN, neke ideje multilateralnosti koje uopšte nisu u skladu sa shvatanjem multilateralizma, koji se nalazi u osnovi povelje UN i oslanja se na princip ravnopravnosti svih država-članica – naglasio je on.

2 COMMENTS

  1. Sedište UN treba pod hitno izmestiti iz Njujorka. U okruženju krvožednih Amera ne može se nepristrasno raditi. Dačić bi trebao da pokrene kampanju za premeštanje sedišta UN u Beograd a iduće godine da organizuje obeležavanje formiranja pokreta nesvrstanih zemalja i da dobije saglasnost za promenu mesta sedišta UN. Nakon toga bi Savet bezbednosti radio slobodno i samostalno i zemlja bi postala raj.

  2. Amerika vecim delom finansira UN, zapad gospodari svetom, pravda pise onaj ko ima duzu batinu.To su neke od cinjenica, a to sto mi mastamo o jakoj Rusiji je nas problem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here